Петък, 14 Апр 2023
    
Бургас

Нов метод за улавяне на възпалителен процес представиха пред директори на детски заведения в Бургас

  11.01.2023 12:11  
Нов метод за улавяне на възпалителен процес представиха пред директори на детски заведения в Бургас

Как да бъдат уловени първите симптоми за възпалителен процес при децата, с помощта на  термохромен индикатор, беше презентирано пред ръководителите на детски заведения в Бургас.

Срещата между педагозите, ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова и д-р Антон Танев се състоя във връзка с усложнената епидемична обстановка в областта със съдействието на Община Бургас.

Иновативният и уникален продукт е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньорство. Чрез него денонощно може да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство.

Индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление, от различен характер, в човешкия организъм още при появата му. Продуктът вече се произвежда от „УНИХимКо Терм ООД“ и беше предоставен безвъзмездно, като мостра, на представителите на детски заведения.

По време на срещата д-р Антон Танев сподели интересни факти за здравето, превенцията и тенденциите в борбата със сезонните грипове и вируси.

Термохромният индикатор е уникален и иновативен, защото притежава напълно безвреден състав. Бързо регистрира в реално време повишаването на телесната температура на човек.  Действа продължително време като апликация върху човешката кожа.          След използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък. Има бързо визуално отчитане в проследяване промяната на телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент – минута или час. Възможност да се използва ежедневно и/или постоянно.

Как измерваме телесната температура?

•        Използваните до момента живачни, спиртни и електронни термометри бяха единствената възможност за измерване на телесната температура.

•        Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация, с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организма да реагира чрез други симптоми.

•        Термохромният индикатор на „УНИХимКо Терм“ позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение до 48 часа. Това зависи от правилното изпълнение на инструкциите.

•        Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда.  Почиства се лесно с вода или суха кърпа.


Анкета

Мнения

Мнения Поморие
Кметът на Поморие Иван Алексиев: Управляващите оперативните програми  да работят с нашето темпо
  10.01.2023 15:39      

Ние не усвояваме евросредства, ние ги влагаме в проекти за общността &nb