Сряда, 19 Oct 2022
    
Общество

Днес е голям празник, вижте кой има имен ден

  20.07.2022 08:00  
Днес е голям празник, вижте кой има имен ден

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия. Той се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

Илия се родил в град Тезвия. Името му означава "крепост Господня".

Ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството, пророк Илия живял по време на цар Ахав и царица Йезавел.

Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете, суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето.

Поверия и обичаи за празника

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Според народното поверие ако човек работи на Илинден, може да го удари гръм.

Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Имен ден празнуват всички, които се казват Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, фурнаджиите, самарджиите и керемидарите.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Кметът на Поморие с остро предупреждение срещу  ВиК: Ще подкрепя протести на гражданите срещу безобразията с водата
  19.07.2022 12:25      

Поморие отново има проблем с водоснабдяването. Това е всяко лято, когато градът се претоварва. Не