Събота, 22 Oct 2022
    
Айтос

80 айтоски бебета родени в чужбина от началото на 2022 -а

  20.07.2022 11:23  
 80 айтоски бебета родени в чужбина от началото на 2022 -а

През юли започна сезонът на сватбите

 

От началото на юли в Айтос започва сезонът на семейното обвързване. Местни двойки и работещи в чужбина все по-често си казват заветното "да" в Ритуалната зала на Община Айтос. Бумът на бракосъчетанията тепърва предстои, прогнозират общинските служители, свързани с ритуала по подписването.

99 граждански брака са сключени в Ритуалната зала на Общината от началото на годината до 8 юли, сочи статистиката на общинския отдел ГРАО. Пресъставени са 29 броя свидетелства на двойки, бракосъчетали се зад граница. По закон, пресъставянето на акта за брак става по постоянен адрес на съпруга, което означава, че до момента 29 айтоски мъже са се венчали в чужбина.

Само през м. юни т.г. са сключени 14 брака, 8 са пресъставените - на младоженци, решили да се подпишат зад граница. Очакванията са, и тази година немалко "ваканционни" двойки, завърнали се в родния град и селата наоколо, да пожелаят да чуят Менделсон.

От началото на 2022 г. в отдел ГРАО са съставени 122 смъртни акта, 12 са пресъставените актове за граждани от общината, починали в чужбина. Пресъставянето на акта за смърт е по постоянен адрес на починалия, обясняват още от администрацията.

Най-много – 80, са пресъставените актове за раждането на деца, с майки, които имат постоянен адрес в община Айтос, но са родили рожбите си в чужбина. Повечето от бебетата са изплакали в Турция, Испания, Гърция, Германия, Дания, научи още НП.

Общият брой на родените от началото на годината айтоски бебета не може да бъде фиксиран, защото от 2009 г., след закриване на Родилно отделение на МБАЛ-Айтос, младите майки раждат в областните градове.

НП


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че