Четвъртък, 20 Oct 2022
    
Бизнес

Няма опасност от претоварване не електрическата мрежа в Слънчев бряг

  19.07.2022 11:46  
Няма опасност от претоварване не електрическата мрежа в Слънчев бряг

Дона МИТЕВА

Техническа причина, а не претоварване на мрежата са причината за спирането на тока в Слънчев бряг. Това уточниха от Електроразпределение юг, част от EVN.

“Няма опасност от влошаване на качеството на услугата. В Слънчев бряг са положени максимални усилия. Пикът на натоварването обикновено е първата половина на август. Това сочи опита от предходни години“, увери Здравко Братоев, зам.-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг.

Той допълни още,че въпреки сложната обстановка в Бургас има авариен склад, който е зареден с всички необходими материали за авариен резерв, въпреки увеличенията. Например цената на кабелите е скочила с 25%, а на трансформаторите 137%.

От есента започва и кабелирането на Сарафово, ще бъдат монтирани силиконови изолатори, които да предпазват птиците, които причиняват токови удари. В момента се одобряват строителните книжа. Ще бъде изградена и възлова станция на „Кюшето“,така че кварталът да получи двустранно захранване.  Със сигурност ще се получи подобрение на мрежата. Същото ще се случи и в Банево и Ветрен – масово ще се монтира изолация по електропроводите.
От ЕРП-то предупреждават, че дейностите са свързани с временни изключвания, които ще траят около половин час. За тях жителите ще бъдат уведомявани предварително.

Всичко това е възможно благодарение на Проект „Безопасна мрежа за бургаските езера“, който е с бюджет 5.5 млн.евро, като 75% от финансирането идва о ЕК.

52 км въздушни електропроводи ще бъдат положени подземно, 2000 стълба защитени с изолации, 18 нови трафопоста ще се изградят, както и една възлова станция. Проектът е с хоризонт до 2026 година. Есента започват вече реалните действия по него.

29.7 млн. лв. инвестиции са направени за 2022 година. Те са насочени към развитие на мрежата и повишаване сигурността на захранване, изграждане на нови разпределителни мрежи.

От 2005 г. до 3.05.2022 г са инвестирани общо 475.5 млн.лв. в област Бургас.

За 17-те години  в България EVN е направил 2 млрд. лв. инвестиции в инфраструктура и услуги, монтирани  са 1 100 000 дистанционни електромера.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Общество
Жечо Станков за казуса с председателя на КЕВР: Последствията ще са много сериозни за хората и държавата
  21.07.2022 14:07      

Георги РУСИНОВ   Конституционен съд обяви за противоконституционно решението