Вторник, 04 Oct 2022
    
Бизнес

Хлебопроизводителите са в ступор заради ДДС-то

  05.07.2022 15:23  
Хлебопроизводителите са в ступор заради ДДС-то

Дона МИТЕВА

Нулевата ставка на ДДС-то за хляба, която бе гласувана от парламента, хвърли в дълбоки размисли и притеснения производителите на хляб. Никой не знае какво да прави. Тези, които са на светло, истински се притесниха, а онези, които са в сивия сектор, на тях никога не им е пукало от нищо.

„За мене това е чисто политическо решение, което по никакъв начин не е обсъждано с браншовите организации. Питам се какво означава бяло брашно, ами то черно няма. Има различни видове брашно. Хлябът – да, бял е, но и той е различни видове. Седим и се чудим с колегите какво означава решението“, казва един от стоящите много стабилно на пазара на хляб в региона - Димитър Людиев.

По негови думи със сигурност трябва да се изчака решенията да бъдат публикувани в „Държавен вестник“. Освен това към тях трябва да бъдат направени и конкретни указания. „Значи, ако се каже хляб или брашно, произведено по БДС. Или пък съдържащ еди-колко си процента семена – това за нас вече е конкретика, по която може да се коментира и евентуално да се работи.

Освен това трябва да получим указания и от Националната агенция по приходите – тази нулева ставка как ще се отчита. Лошото е, че никой не е питал хората от бранша, а някакви чиновници са написали едни текстове“, казва Людиев и дава пример, че всеки ден цените на различните видове брашна са различни. От няколко дни е поскъпнало с 5% ръженото брашно.

Неговите притеснения са свързани и с това, че се очаква цената на родната пшеница от новата реколта да е много висока, което отново ще се отрази на производството.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Старши комисар Калоян Калоянов: Справихме се перфектно с бежанската криза
  04.07.2022 13:09      

Георги РУСИНОВ   Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов з