Вторник, 04 Oct 2022
    
Спорт

„Ченгене скеле“ посрещна атрактивен триатлон

  04.07.2022 13:49  
„Ченгене скеле“ посрещна атрактивен триатлон

На 2 юли Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ посрещна едно от най-мащабните спортни събития в България за настоящата година. За втора поредна година в парк „Росенец“ среща си дадоха над 500 триатлонисти от България и чужбина, които премериха сили в “Lion Heart Utopia Cross Triathlon”. Триатлонът бе част от програмата на „Бургас Спорт Фест 2022“ и ще се запомни с неповторими емоции както за участниците, така и за близо стотиците зрители.

Състезанието стартира на 2 юли в 9 часа. Първата дисциплина, с която трябваше да се справят триатлонистите бе плуване в акваторията на „Ченгене скеле“. Именно тук, зрителите се насладиха на уникален масов старт, при който стотиците участници премериха сили в директна битка помежду си. Те трябваше да преплуват два пъти акваторията на „Ченгене скеле“, като всяка обиколка беше с дължина 750 метра /общо 1500 метра/. След плуването участниците се качиха на колелата и започнаха яростно въртене на педалите и безмилостно преследване в парк „Росенец“ и „Странджа“ планина, като общата дължина на колоездачното трасе беше 40 км. Последната дисциплина в триатлона беше бягане 10 км в самия парк „Росенец“, като трасето преминаваше през изключително живописни райони, разпръснати по целия парк.

В крайна сметка, след тези титанични и нечовешки усилия, при мъжете победител стана румънецът Александър Кубеско в общо време 2 часа и 54 минути. Втори завърши един от най-добрите български триатлонисти Иван Гръблев, а на трета позиция се класира Георги Вълчев.

При дамите първо време даде Виктория Данова с време 3 часа и 23 минути, а нейни подгласнички станаха Вера Делипавлова и Мишел Георгиева.

След официалното награждаване, “Lion Heart Utopia Cross Triathlon” завърши със запомнящо се парти с участието на група „Rewind”.

„За втора поредна година правим това невероятно събитие, като за наша радост тази година надградихме много. Избрахме всичко това да се случва в парк „Росенец“ и на Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, защото това са невероятно живописни райони, които Бургас трябва да е горд, че притежава. Всички над 500 участници са впечатлени от условията за спорт и семеен туризъм, които паркът дава и се влюбиха в „Ченгене скеле“. Именно това беше нашата задача. Разбира се няма как да подминем и икономическия ефект за района, тъй като в дните преди и след състезанието всички места за настаняване в парк „Росенец“, Крайморие и близките курорти се запълват с участници и техните семейства, а това е важна част за туризма в региона. Освен едно от най-мащабните спортни събития в България за 2022 година, искаме да покажем, че този район е емблематичен за Черно море и всеки трябва да го посети. Радваме се, че изпълнихме нашата мисия и с нетърпение очакваме следващата година, когато сме сигурни, че ще бъде още по-мащабно. Благодарим на Община Бургас, че за втора поредна година са наш незаменим партньор, защото без тяхната помощ трудно ще се случи подобна мащабна спортна проява“, коментираха организаторите на “Lion Heart Utopia Cross Triathlon”.

Следващото голямо събитие в парк „Росенец“ ще бъде в края на юли. Спортната проява се казва „Акватлон Utopia“ и ще се проведе на плаж „Росенец“ на 24 юли /неделя/.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Старши комисар Калоян Калоянов: Справихме се перфектно с бежанската криза
  04.07.2022 13:09      

Георги РУСИНОВ   Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов з