Петък, 19 Авг 2022
    
Култура Общество

Много награди и емоции на финала на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

  29.06.2022 14:39  
 Много награди и емоции на финала на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

"Ще изградим свят без война и  омраза!” Това заявиха лауреатите на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”  от сцената на Международния конгресен център в Бургас. В конкурса, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” със свои разкази на тема  „Необикновени постъпки на обикновени хора” се включиха 170 ученици от България, Полша, Словакия, Германия, Латвия, Израел, Австрия, Украйна и Унгария. На 28 юни 2022 г.  на официална церемония в конгресния център в Бургас представители на държавната и местната власт, на дипломатически мисии, както и  изтъкнати български творци оповестиха победителите и връчиха наградите. На церемонията присъстваха 30 номинирани участници от различни страни. В продължение на четири дни – между 26 и 29 юни, в рамките на първия Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Център „Алеф” в Бургас, с тях своя опит в литературата споделиха изтъкнати творци като Георги Господинов, Недялко Йорданов, Георги Бърдаров, Кристофър Бъкстън, Иван Ничев. Сред номинираните журито – българско и чуждестранно,  излъчи победителите в конкурса, а церемонията по награждаването бе кулминацията на фестивала.  

Конкурсът се проведе в две категории -  за български и чуждестранни участници. В категория „Български участници” първа награда бе присъдена на Милица Иванова от Варна за разказа й „Ноев ковчег” – парична премия от 500 лв. и пластика. За разказа си „На прага” второ място зае Елина Илиева от Бургас – 400 лв. Бяха връчени и две трети награди от по 200 лв. – на Теодора Бакърджиева от София за разказа „Корабът Струма” и на Светлозара Гледачева от Пловдив за разказа „Когато аз бях той”. Всички наградени участници от България получават възможност да кандидатстват за едногодишна стипендия от МОН, съгласно мерките за закрила на талантливи деца.

През тази година за първи път бе учредена и награда на публиката – чрез онлайн гласуване. От всички 4581 лайка най-много – 891 бяха за разказа”Живот” на Даница Костова от Варна. Нейната награда от 500 лв. бе осигурена от бюджета на Министерство на културата.

Четири награди бяха присъдени в категория „Чуждестранни участници”. Първа награда – ваучер за едноседмична почивка в четиризвезден хотел в Слънчев бряг получи Антонина Василевска от Полша, озаглавила разказа си с името на конкурса. Бяха присъдени две втори места  - на  Нофар Еилон от Израел за разказа „Дневникът на Гертруда” на Кевин Хорват от Словакия за разказ, с заглавие, едноименно на конкурса. Трето място бе присъдено на Дениса Петрова от Словакия за разказа „Бях обикновено момиче, което искаше да оцелее”- награда от 150 евро.

Журито единодушно отсъди и 9 поощрителни награди. Получиха ги Константин Атанасов -  Бургас, Мерджан Бекирова – Разград, Виктория Пламенова – Кърджали, Хюсеин Адем – Карнобат, Никола Киров – Търговище, Елица Геогиева – Бургас, Мила Манчева – София, Хриситяна Германова – Бургас и Теодор Иванов – Германия.

С трудната задача да селектират и отличат най-добрите творби се заеха две комисии. Разказите на българските автори оцениха Радостина Николова от МОН, писателят Георги Бърдаров, поетът и публицист Румен Леонидов, поетът и журналист Асен Йорданов и Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф”. Чуждестранните разкази бяха оценени от Веред Елрон – културно аташе в израелското посолство в България, Дорота Фатер – директор на полското училище към посолството на Полша, Ивана Марксфелдова – експерт в политическия департамент на президента на Словакия, Сашка Журков – публицист и издател от Австрия.

Съпричастни към идеята поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, Народното събрание, посланиците на САЩ, Словакия, Германия и Украйна, от областния управител на Бургас  и директора на Американския еврейски комитет в България.

„Това не е само конкурс за добра литература. Това е конкурс за гражданска позиция. Той провокира младите хора да проявяват голяма смелост, като се върнат назад във времето с което нямат никаква поколенческа връзка, да изследват злото и да откроят доброта. Те влизат в ролята на изследователи, издирват живи свидетели от времето на Втората световна война и Холокста, разказват за хора и събития, неизвестни никому досега”, обобщи впечатленията си  Алберта Алкалай пред многобройните зрители на церемонията.

На нея присъстваха Димитър Николов – кмет на Община Бургас, Мария Гайдарова – зам.- министър на образованието, Таня Петрова - зам.-министър на вътрешните работи, Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Държавата Израел в България, Малгожата Хейдук-Громек – консул на Полша, Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, Севдалина Турманова – председател на Общинския съвет в Бургас, старши комисар Калоян Калоянов -  директор на ОД на МВР Бургас, писателите Георги Бърдаров, Недялко Йорданов, Кристофър Бъкстън, режисьорът проф. Иван Ничев, представители на институции, на бизнеса, на образовате структури, ученици и граждани.

Церемонията по награждаването се превърна в своеобразен спектакъл. Водещи бяха Алберта Алкалай и журналистът Георги Тошев. Всеки от номинираните участници в конкурса отправи свое видеопослание към присъстващите, а чрез видеообръщение членовете на журито Румен Леонидов и Дорота Фатер обобщиха своите впечатления от творбите на младите разказвачи. Под музикалния съпровод на 14-годишната цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова прочете вълнуващи откъси от конкурсни разкази. Към посланието за бъдещ мирен свят се при съединиха и младите изпълнителки от детски хор „Милка Стоева” – Бургас.

„Всяка година историите стават все по-вълнуващи, човешки, докосващи сърцето и аз  благодаря на младите хора, които участват в нашия конкурс. Той е гордост не само за Бургас, но и за цялата страна” , заяви Димитър Николов – кмет на Община Бургас, която е съорганизатор на конкурса.

 

Деветото издание на Международният литературен младежки конкурс се провежда със специалното съдействие на Община Бургас и под патронажа на Министерството на културата и Музея за еврейска история „Полин” във Варшава.

Негови спомоществователи са Община Бургас, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полски институт в София, Музей за история на полските евреи “ПОЛИН”, БМФ Порт Бургас, Международен Конгресен Център