Сряда, 14 Сеп 2022
    
Бургас

Онлайн обучението дава вече негативните си плодове

  15.06.2022 15:45  
Онлайн обучението дава вече негативните си плодове

Дона МИТЕВА

Повече от „Радини вълнения“ се получи около Националното външно оценяване за 4 клас. Спорният въпрос за това дали децата знаят какво е пожарникар, или не роди бурна полемика – от оправданието, че това е една от мечтаните още от детската градина професии до това, че се отговаря по инерция и че този въпрос, както и още няколко, са за истинските отличници – мислещи и четящи с разбиране момичета и момчета. Появиха се и обвинения, че не е зададен коректно въпросът.

Резултатите от изпитите са по-слаби от миналогодишните, отчитат от МОН, като го обясняват с пандемията и онлайн обучението. Изводите на експертите още са, че има обедняване на речника по български език и се увеличава броят на думите, чието значение голяма част от децата не знаят. Според учители обедняването на речника на децата е резултат от все по-дългото време, прекарвано в гледане на филми и компютърни игри, вместо в четене на книги.

И тази година обаче резултатите по математика са по-слаби от тези по български език. Пропуски има най-вече в геометрията, пространственото мислене, отчитат експертите от Просветното министерство.

Прави впечатление, че в скалата на районите Бургас е едва на 12 място, изпреварен от Габрово и Плевен, което обаче се оказва, че не е показателно. Тази година няма да се правят класации на училищата – кои са най-добри и кои са на опашката.

„На регионално ниво по БЕЛ резултатът е 68.69 точки. В същото време средният успех на национално ниво е 70.46 точки. Средното представяне по математика в областта е 57.11 срещу 57.33 точки на национално ниво.

Получихме имейл от Министерството, че не е коректно да се сравняват училищата. В момента се изработва стратегия, която да отчита напредъка на всяко училище.

Как да се сравнява едно централно градско училище в Бургас, например, с едно такова от село в периферията на областта, където се учат деца-билингви. Затова няма да се прави класация на училищата“, коментира Лиляна Иванова, от РУО.

За първа година няма да има подобна класация, която досега традиционно се правеше и със сигурност бе в ущърб на област Бургас, защото тя е най-голямата в страната и броят на населените места от различен калибър е огромен, съответно и средният успех, изчислен на базата на много повече училища в сравнение с други области.

Камелия Цветанова, преподавател на три паралелки четвъртокласници по български език и литература в ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ - Бургас  коментира скандалния казус с пожарникаря, който за множество родители е неправилно поставен:

„Тазгодишната скала позволява дребни грешки. От 84 точки нагоре е отлична оценка. Повечето в бързината са написали: „човек, който гаси пожари“ – не са употребили думата професия, но пък някои са се сетили. Не виждам нищо лошо в това да поразсъждават малко по-дълбоко учениците, защото „човек, който гаси пожар“ може да е и минувач – който помага, но това не го прави пожарникар.

Има деца, които са се сетили при така зададен въпрос, което ме кара да си мисля, че тук се пресява ученикът, който наистина работи отлично. Не виждам лошо в това.

Имаше и други такива задачи, които наистина пресяват отличниците, децата, които мислят и изразяват мнение. Такава е посоката, в която ние работим още от първи клас. Това не са неща от днес за утре, те са заложени още от предни години и ако учителят е започнал по-рано да им обръща внимание - децата няма да се затрудняват“, обясни учителката. Тя подчерта също, че нейното училище е с далеч по-високи показатели от средните за страната.


Анкета

Мнения

Мнения
ГЕРБ внесе вота на недоверие към правителството, ще ги подкрепят ДПС, ИТН и \
  15.06.2022 10:44      

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание Проект на решение за гласуване на вот