Сряда, 14 Сеп 2022
    
Бургас

Спадна интересът на украинците да учат български

  15.06.2022 14:03  
Спадна интересът на украинците да учат български
В началото на курса залата бе пълна с желаещи да изучават български език украинци

Дона МИТЕВА

В края на този месец ще приключат курсовете по български език за украинци и всеки желаещ ще може да положи изпит, с който да защити определено ниво на владеене на езика ни.

Изключително големият интерес на украинските граждани към уроците по български език, които се организират от Младежки международен център – Бургас, е спаднал категорично. Посещаемостта на осемте курса за възрастни, които продължават да се провеждат, е значително по-ниска.

Първият от курсовете започна веднага след Великден - на 26 април. Общо 110 бяха записаните във възрастовата група „19+“. Обучението и в момента се води в компютърната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека „Пейо К. Яворов“ по два учебни часа, два пъти седмично.

„Интересът към курсовете е спаднал. Една част от украинците, тези, които са съвестни, са се обадили на преподавателката, че си заминават обратно за Украйна. За други няма никакви индикации“, коментира Мария Салабашева, директор на Младежки международен център Бургас, организатор на обучението.

По нейни думи курсистите не са задължени да дават информация, но се знае също, че много малка част от курсистите са от онова мнозинство, което бе разселено от вътрешността на страната. По-голяма част от започналите да учат български са обявили, че трайно остават да живеят в Бургас. „Не е изключено и част от тези хора да са си намерили работа“, допълва причини за отсъствията Салабашева.

Освен това, че е и лято и време за плаж, което може да се добави също към причините да не се посещават курсовете по български език, сигурно е валидно и това, че езикът ни е труден за украинците, въпреки твърдението на преподавателката Венелина Маргаритова, която води обучението в началото на курса: „Лексикално езиците са близки, от една езикова група, но целта ни е още от самото начало да посочим разликите които има между двата езика“.

Интересно ще бъде при приключването на обучението и едноседмичната практика колко души ще се явят на изпит от всички онези украинци, които се записаха да учат български.

 


Анкета

Мнения

Мнения
ГЕРБ внесе вота на недоверие към правителството, ще ги подкрепят ДПС, ИТН и \
  15.06.2022 10:44      

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание Проект на решение за гласуване на вот