Четвъртък, 15 Сеп 2022
    
Бургас Спорт

Наша легенда се изправя срещу свръхчовеци на Световно в Бургас

  16.06.2022 12:12  
Наша легенда се изправя срещу свръхчовеци на Световно в Бургас

Страната ни за пръв път е домакин на такова първенство

 

Георги РУСИНОВ

 

Една от най-горещите новини в спортното лято на Бургас е предстоящото домакинство на 28-то Световно първенство по свободно гмуркане. Това е изключителна гордост за града и спортното  му бижу – басейнът на „Парк Арена ОЗК“, тъй като страната ни досега не е била домакин на такова първенство, а именно перфектната база на плувния комплекс е помогнала за спечелване на домакинството, заявиха организаторите на пресконференция.

„Преди 3 години се състезавахме с много други държави от цял свят за домакинство на първенството и без басейна на „Парк Арена ОЗК“ много трудно щяхме да спечелим. Благодаря на кмета на общината Димитър Николов, на администрацията му и на Веселина Деведжиева за подкрепата, която ни оказват“, каза Силвия Рашкова, ПР на Световното първенство.

На свой ред кметът Николов посочи, че общината ще съдейства при провеждането на турнира.

„Надяваме се на голям зрителски интерес и дано повече млади хора и деца се запалят по този начин по плувните спортове. За нас това е неизменна част от политиката ни и е много важно“, заяви градоначалникът.

Урош Кожич, който е член на Спортния комитет на Световната федерация по свободно гмуркане също се изказа много ласкаво за Бургас и перфектната база, която предоставя.

„Това е един от най-добрите басейни в Европа и това е основната причина Бургас да бъде избран за домакин на това престижно първенство. Впечатлени сме много от организацията като без подкрепата на общината нямаше да се получи“, уточни той.

Свободното гмуркане до скоро се приемаше повече като хоби. То се свежда до два вида – едното е свободно гмуркане в море и на дълбочина, със задържане на дъх. Другото е на басейн. Имено от втория вид ще бъде Световното първенство в Бургас, обясни единият от организаторите Любомир Стефанов.

„В Бургас състезателите ще се съревновават в 4 дисциплини, 3 от които са хоризонтално подводно плуване със задържане на дъх – с плавници, с моноплавник и без плавници. Най-добрите състезатели могат да преплуват по 250 метра на един дъх. Това са 5 дължини на басейна на „Парк Арена ОЗК“. Четвъртата дисциплина е така наречената „статична апнея“. В нея състезателите се гмуркат и остават неподвижни, докато могат да задържат дъх. 11.38 минути е световният рекорд при мъжете и 9.25 минути при жените“, добави Стефанов.

Участници от 29 държави ще вземат участие в първенството, чието откриване е на 18 юни, а закриването на 24 юни в „Парк Арена ОЗК“. Най-добрите световни състезатели ще пристигнат в Бургас за първенството. Сред тях са две жени от Полша и Уилям Джой от Китай, който е способен да преплува 300 метра с моноплавник и държи световния рекорд.

Българско и бургаско участие ще има и тук е една от най-любопитните подробности. Бургазлията и бивш областен секретар Валентин Люцканов за втори път ще участва на Световно първенство по свободно гмуркане. Разбира се на всички бургазлии Люцканов е известен като абсолютния рекордьор по брой титли по подводен риболов в България. Седем пъти той е първенец на страната в този спорт и е първият, който спечелва 7 титли. Оказва се обаче, че Люцканов преди 28 години е участвал на първенство по подводно гмуркане, което тогава се е провело в Сардиния. Сега нашият човек-амфибия, на родна земя, ще се изправи срещу свръхчовеци от цял свят кой колко дълго ще задържи дъх под вода.


Анкета

Мнения

Мнения Царево
Кметът на  Царево -против новата защитена морска зона
  16.06.2022 14:24      

На проведено заседание на Комисия в РИОСВ Бургас за обявяване на Защитена местност Корал к