Сряда, 14 Сеп 2022
    
Мнения

ГЕРБ внесе вота на недоверие към правителството, ще ги подкрепят ДПС, ИТН и "Възраждане"

  15.06.2022 10:44  
ГЕРБ внесе вота на недоверие към правителството, ще ги подкрепят ДПС, ИТН и \

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание Проект на решение за гласуване на вот на недоверие на Министерски съвет на Република България с министър-председател Кирил Петков. 

Вотът е за "провала на правителството във финансово-икономическата политика". 

Под документа са се подписали всичките 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Убедени сме, че трябва да дадем възможност на гражданите на предстоящите избори да гласуват и с хартиена бюлетина и дори сме предложили в програмата за тази седмица на НС да бъде разгледан онзи законопроект на БСП, който два месеца престоява в чекмеджето на председателя на правната комисия от ПП“, посочи председтелят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„За нас е необяснимо как коалицията, част от която внася такъв законопроект, другата част да не допуска за разглеждане и обсъждане на темата в детайли“, коментира тя.

На извънредна пресконференция снощи от ГЕРБ заявиха, че ще поканят на консултации представителите на всички парламентарни групи, като започнат от най-малката.

ДПС са готови да подкрепят вота на недоверие, който внасят от ГЕРБ заради финансите на държавата и икономическата политика на кабинета. Това стана ясно от думите на Йордан Цонев на влизане в парламента, както и от коментара на колегата му Хамид Хамид. На заседанието на НС се очаква да бъде обсъдена актуализацията на бюджета на първо четене.

"Въобще не може да се изненадате от това. Не се съмнявйте, че ще подкрепим вота", каза пред БТВ  Хамид в отговор на въпроса каква ще бъде позицията на ДПС.

"Има основание (б.р. - за вот на недоверие срещу правителството) във всички възможни сфери, включително и в моралната", заяви и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Днес ще се запознаем с мотивите, ще участваме в консултациите, но решението ни няма да ви изненада", добави той.

"Аз съм разпознаваемо лице и никога не било толкова хора да ме спират и да ме питат не дали, а кога ще ги махнете тези", каза още Цонев.

"Първо да се запознаем с мотивите на вота. Наистина, тотален провал в икономическата сфера. Всички показатели сочат за това, че правителството е провалено. То така си наглася числата и си измисля тези данни, а инфлацията е вече почти 25%. Нека да видим реалните числа. Ситуацията е повече от тежка, цените на храните се увеличават непрестанно", коментира и Хамид Хамид.

Предстоят консултации на ГЕРБ с ДПС, "Възраждане" и ИТН, съобщи Томислав Дончев, а Тома Биков съобщи, че очакват подкрепа и от партията на Костадин Костадинов за вота.

"Очаквам ДПС и "Възраждане" да подкрепят този вот на недоверие. Нас ни е грижа за българската политическа система. Аз като казвам, че има риск от разпад на системата, не го казвам, за да драматизирам", предупреди Биков по бТВ.

Поправките в Изборния кодекс, които целят връщането на хартиената бюлетина, обаче не влязоха в дневния ред на парламента, защото както обясни председателят на НС Никола Минчев, няма доклад от правната комисия.

БСП и ГЕРБ ще подкрепят връщането на хартиената бюлетина.


Анкета

Мнения

Мнения
ГЕРБ внесе вота на недоверие към правителството, ще ги подкрепят ДПС, ИТН и \
  15.06.2022 10:44      

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание Проект на решение за гласуване на вот