Неделя, 11 Сеп 2022
    
Бизнес

Работници от Киргизстан - предпочитани за сезона от работодатели

  11.06.2022 11:37  
Работници от Киргизстан - предпочитани за сезона от работодатели

Дона МИТЕВА

Досега 106 украински граждани от консултираните са започнали работа на първичния пазар на труда.

За региона на дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас, която обхваща областите Бургас, Сливен и Ямбол, в местата за настаняване са информирани и консултирани над 3700 украински граждани, сочи справката.

На място в дирекции „Бюра по труда” са получили съдействие и са предоставени различни услуги на над 1800 украинци.

Работните места, за които се информират търсещите работа лица от Украйна, са актуалните работни места на пазара на труда, характерни за региона, в т.ч. и свързаните с летния туристически сезон - хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, преработваща промишленост, производство на облекло и други дейности.

От началото на годината до 3 юни за сезонна заетост до 90 дни са регистрирани в Агенция по заетостта общо 377 декларации на работодатели за 1998 чужденци. Най-голямата част от тях са граждани на Киргизстан - 778. От Украйна са 228, Узбекистан - 168, Молдова - 142;  Казахстан - 136 и др.

Що се отнася за приетите в ДРСЗ Бургас декларации от работодатели за наемане на граждани от трети страни за сезонна заетост до 90 дни, от началото на годината са приети декларации за 471 лица за летния сезон. Най-много заявления за наемане на сезонни работници са подадени за граждани на Киргизстан, Молдова, Украйна, Турция и др.

„Към настоящият момент работодателите, които желаят и търсят да наемат нов персонал, включително пребиваващи в България граждани от Украйна, са 211 за региона на дирекция „Регионална служба по заетостта”. Те са обявили около 3000 свободни работни места. Разбира се, тази информация е динамична и се променя постоянно, тъй като трудовите посредници ежедневно влизат в контакт с нови работодатели, желаещи да наемат и украински граждани на свободните позиции, които обявяват“, коментира Пенка Кирилова, директор на Регионална служба по заетостта – Бургас.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Николай НЕДЯЛКОВ: Обществените услуги в един „умен“ град трябва да следват нуждите на гражданите, а не обратното
  12.06.2022 08:34      

Николай Недялков има повече от 20 години опит в ИТ сферата. Завършва специалност &bdq