Събота, 10 Сеп 2022
    
Бизнес Малко Търново Приморско

Чужди инфлуенсъри и влогъри „ловят“ нови туристи

  11.06.2022 15:36  
 Чужди инфлуенсъри и влогъри „ловят“ нови туристи

Дона МИТЕВА

Активната реклама на страната ни е един от важните и донякъде липсващи фактори, които от години работещите в бранша коментират. Почти не е минала среща с представители на Туристическото министерство и този въпрос да не се постави.

Крачки в тази посока вече се правят от Министерството на туризма, а посещенията на журналисти, влогъри и инфлуенсъри са факт. Да се запознаят с красотите на Странджа, Черноморието, възможностите не само за морски, а и за рекреативен и целогодишен туризъм в региона вече бяха сръбски и македонски представители на медии. Извън програмата на Министерството има и инициативи, организирани от други организации, но преследващи същите цели – добра реклама на страната ни и нови фенове на България, които да помогнат в рестарта на бранша.

 

Посланикът на Япония на обиколка по Южното Черноморие

 

По покана на „Рафаел-инфо, култура и туризъм“, част от Българската Асоциация за климатолечение и здравен туризъм (БАКЗТ) в региона е на посещение и обиколка по Южното Черноморие, Странджа и Бургас - посланикът на Япония и първият секретар в посолството.

Целта е пред гостите да бъдат представени възможностите на региона за здравен, рекреативен и културен туризъм, а надеждата - за инвестиции на японски компании в авиотехнологичния и логистичен сектор, и в общи културни инициативи и проекти. Такива са амбициите на организаторите на инфотура.

По програма гостите се срещнаха с кметовете на Созопол, Малко Търново, Приморско и Бургас.

А за да се докоснат до красотите на българската природа, история и бит им бяха показани село Бръшлян с типичната архитектура и бит, мистичната Мишкова нива, невероятният Беглик Таш, съвременният комплекс "Дюни". Гостите разгледаха Созопол и Бургас.

„Надяваме се, че това ще е начало на нови общи инициативи в икономиката, културата и рестарт на туризма в новите му и актуални форми, като климатолечението, калочението, форест терапията. В чиста, екологична и биосреда, продукти, напитки и атмосфера. Това са все търсени причини за пътуване на голяма част от японските туристи, чийто брой значително спадна през последните няколко години, но на които можем да върнем интереса именно чрез тази комбинация - здраве, почивка, приключения“, коментира Валентин Атанасов от „Рафаел - инфо, култура и туризъм“.

 

Сръбските журналисти ахкат по Беглик Таш

 

Преди дни сръбски журналисти направиха инфотур по Южното Черноморие и Странджа. Инфотурът бе организиран от Министерството на туризма и бе за журналисти, влогъри и инфлуенсъри.

Те наблюдаваха нестинарските игри в село Българи. Посетиха Приморско, Созопол, Ченгене скеле.

Валентин Атанасов от „Рафаел-инфо, култура и туризъм“ Бургас и Яница Динева, от „Динита Турс“ и член на УС на БАКЗТ представиха пред гостите възможностите за комбиниране на различни форми на туризъм на Южното Черноморие и Странджа, така че да се използват целогодишно.

Според домакините, които придружаваха гостите по време на инфотура, най-голямо впечатление им е направил Беглик Таш и особено фактът, че е много по-стар от Стоунхендж.

„Гостите се удивиха от три пъти по високата плътност на кислорода в Странджа в сравнение със средната за страната. Това те видяха от новото ни видео "Просто дишай" за лечебния въздух на Странджа. Изразиха подкрепа за нуждата от директна линия Бургас - Београд, което поставихме като идея на форума организиран от нас през февруари. Само да вметна, че вече едно ново от дискутираните тогава предложениея и дестинации вече се реализира - Тимишоара-Бургас. Надяваме се и тази до Ниш също да се случи“, коментира Атанасов, който вижда определено голям смисъл в това да се правят такива инфотурове.

„Когато и отсрещната страна - поканените гости - имат интерес и търсят нова и конкретна информация - има смисъл. Доколкото имам обратна информация, вече има и първи отзвук в сръбската преса. Важно е да отбележим, че и колегите бяха представители на регионални медии, и такива на райони, където живеят наши сънародници от Западните покрайнини, Босилеград, Ниш до такива по Дунава, където всички казаха, че ще е чудесно да сме свързани и чрез и по Дунава, с круизи от Велико Градище до Русе, Силистра, а от там и до Варна, Бургас“, заключи Атанасов.

 

Кметът на Приморско прие сръбската група

 

След срещата си със сръбската група кметът на Приморско – д-р Димитър Германов, публикува снимка с гостите и написа в социалната мрежа: „Бях домакин на група от инфлуенсъри, влогъри и представители на едни от най-популярните медии с туристическа насоченост в Сърбия. Групата е на посещение по Южното Черноморие и Странджа по покана на Министерство на туризма и община Приморско е една от дестинациите от тяхното пътешествие.

Имах възможността да представя на гостите красивите кътчета и туристически обекти в нашата община. Обсъдихме както възможностите за традиционния морски туризъм, така и специализираните форми на туризъм и потенциала за тяхното комбиниране извън активен летен сезон“.

Македонска група журналисти също пристигна в средата на седмицата на инфотур в региона, който е организиран от Министерство на туризма. Естествено, правят се подобни инфотурове и извън рамките на Министерството, а от други туристически организации, пряко заинтересовани от това името на страната ни да се чува в чужбина като дестинация, която, първо, е сигурна, и второ - предлага не само слънце и море, а огромен набор от различни видове туризъм, които отговарят на съвременния профил на търсещия и пътуващ човек.


Анкета

Мнения

Мнения
Кабинетът на Кирил Петков е на ръчно управление на Прокопиев
  10.06.2022 13:50      

Преди дни премиерът Кирил Петков или както нежно го нарича женската част от съпартийците му