Събота, 10 Сеп 2022
    
Бизнес

До дни започва жътвата на ечемика в Бургаско

  11.06.2022 14:55  
До дни започва жътвата на ечемика в Бургаско

Дона МИТЕВА

Военният конфликт между Русия и Украйна се отразява в повечето случаи негативно върху бизнеса, независимо от това, какъв е той. Чуват се обаче коментари, че има и такива сфери, които не са чак толкова притеснени от ставащото. Една от спряганите, че не се притесняват, е тази на зърнопроизводителите, които са сигурни, че ще намерят пазар за реколтата от предстоящата жътва, и то на добра цена. Говори се и за това, че има вече продажби „на зелено“. Това на фона на фактите, че двете страни са глобални лидери в износа на ечемик, царевица, рапица, слънчогледово семе, както и олио. Заедно двете страни осигуряват 30% от световните доставки на пшеница. Русия изнася 17% от световната пшеница, а Украйна - 20% от световната рапица.

Илия Проданов, зърнопроизводител от района и зам.-председател на Националната асоциация опровергава част от слуховете: „Няма продажба на зелено. Причината е, че всеки се притеснява и не знае докога ще хвърчат цените на торовете, препаратите, горивата и другите консумативи нагоре. Чака се да се успокои пазарът“, казва той и обобщава: „Някои ще загубят, други ще спечелят, зависи от това, кой ще избере правилния момент да продаде. Сега никой не знае какво ще се случи и всеки се ослушва“.

За старата реколта се знае, че който успя да задържи след жътвата и да не бърза да продава, взе хубава цена. Но, според запознати, това не е само заради военния конфликт. Влияние оказва и инфлацията.

Поредният кьорфишек на правителството се оказа и купуването на зърно от родните производители.

Средата на другата седмица - 15-16 юни, ако не е дъждовно, се очаква да стартира жътвената кампания на ечемика. След 20 юни ще започне да се жъне и първата пшеница. А как и на каква цена ще се реализират на пазара, предстои да се види.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Кабинетът на Кирил Петков е на ръчно управление на Прокопиев
  10.06.2022 13:50      

Преди дни премиерът Кирил Петков или както нежно го нарича женската част от съпартийците му