Събота, 10 Сеп 2022
    
Айтос

„Славееви нощи“ в Айтос – пазител на фолклорното богатство на България (СНИМКИ)

  11.06.2022 12:59  
„Славееви нощи“ в Айтос – пазител на фолклорното богатство на България (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

53-то издание на „Славееви нощи“ стартира в Айтос. Фолклорното събитие е едно от най-чаканите за жителите на града на орлите. Там, в парк „Славеева река“, под дебелите сенки на дърветата и омайните песни на славеите, продължават да се съхраняват фолклорните традиции.

Откриването бе вчера и въпреки прогнозите за лошо време, хилядите посетители се разминаха с дъжда и се хванаха на хорото. Кукери от село Вресово изгониха злите духове по време на откриването.

В приветсвената си реч кметът на Община Айтос Васил Едрев припомни първите години на изданието и с гордост заяви, че толкова години традициите продължават да се съхраняват на айтоската сцена.

Да уважи фолклорния събор дойде и обласният управител Стойко Танков, който пожела на айтозлии още дълги години да продължават да съхраняват богатството на народния фолклор.

Сред официалните гости бяха и кметът на Община Руен Исмаил Осман, ексдепутатът от ГЕРБ Ивелина Василева, кметове от населените места в общината, общински съветници и общественици.

Специален гост на айтоската сцена бе народната певица Бинка Добрева и „Майсторите на танца“ – Перник. В журито за поредна година е дъщерята на големия айтоски композитор Филип Кутев – проф. Елена Кутева.

Днес, заради лошите атмосферни условия конкурсната част от „Славееви нощи“ ще се проведе в Народно читалище „Васил Левски 1869“.


Анкета

Мнения

Мнения
Кабинетът на Кирил Петков е на ръчно управление на Прокопиев
  10.06.2022 13:50      

Преди дни премиерът Кирил Петков или както нежно го нарича женската част от съпартийците му