Вторник, 23 Авг 2022
    
Поморие

24 май бе тържествено отбелязан в община Поморие

  24.05.2022 16:11  
24 май бе тържествено отбелязан в община Поморие

С почит към хората, посветени на мисията да градят духовния облик на страната и града ни, Поморие отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Светлият празник бе организиран от ЦПЛР – Общински детски комплекс – Поморие и Община Поморие. По традиция честването на 24 май започна с възхитително шествие по главната пешеходна улица на града, участие в което взеха  учители, културни дейци, общественици и възпитаници на местните детски градини и училища. Жители и гости аплодираха преминаващите усмихнати редици.

Под звуците на Общинския духов оркестър с диригент Ангел Панцирков, пpедcтaвитeлните блoкове стигнаха до площад „Св. Св. Кирил и Методий“ с маpшoвa cтъпкa и високо вдигнати трибагреници. Кметът на община Поморие Иван Алексиев поздрави всички присъстващи: Днес честваме най-светлия и прекрасен български празник. Днес се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дали нашето четмо и писмо, но дали ни и силата на знанието. Нека не угасват силата и стремежът ни към знанието! „Напред! Науката е слънце, което във душите грей!“ – нека това прекрасно слънце винаги да свети в душите ни!

Петя Казакова – директор на СУ „Иван Вазов“ – гр. Поморие също изнесе прекрасно слово: Днес е празникът, чиито смисъл, послание и богатство не се побират в един ден на годината. Днес е денят на всички духовни люде, които изповядват идеята, че храмът на любомъдрието не се гради с камък, а с дух, вяра, ревност, ум, постоянство и оптимизъм!

В последвалата богата концертна програма се изявиха десетки талантливи поморийски деца и младежи:

ДФТА „Раковина” при ЦПЛР – ОДК Поморие с ръководители Владимир Данаилов;

Деца ДГ „Веселушко” – гр. Поморие;

Деца от ДГ „Детелина” – гр. Поморие;

Деца от ДГ „Теменуга“ – гр. Ахелой;

Клуб по спортни танци „Блясък” с ръководител Веселин Тодоров

Танцова формация „Светът танцува“ с ръководител Виолета Керанова;

Полина Березовская – възпитаник на вокалната школа към ЦПЛР – ОДК – Поморие;

Ученици от СУ „Иван Вазов“ – гр. Поморие;

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ – гр. Поморие.

На тържеството в Поморие присъстваха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник – кметът Янчо Илиев, общински съветници и представители на администрацията.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Ахелой и Каблешково също бе подобаващо отбелязан и изпълни улиците на двата града с настроение и детски смях. Участие в шествията и концертите там взеха деца от ОУ “ Христо Ботев“ и НЧ “ Светлина- 1934″ в град Ахелой, както и деца от ДГ „Радост“, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ и НЧ „Атанас Манчев-1920 г.“ – в град Каблешково. Всички те поднесоха разкошен букет от музикални и танцови изпълнения.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е