Понеделник, 22 Авг 2022
    
Средец

По време на „Божура“: Наред с песните в Средец кулинарно изложение допълва празника

  23.05.2022 14:15  
По време на „Божура“: Наред с песните в Средец кулинарно изложение допълва празника

Дона МИТЕВА

Паралелно с Националния конкурс „Фолклорен венец Божура“ в Средец ще се проведе панаир на традиции, обичаи, занаяти, гозби, продукти, култура и бит, автентични за региона. Проявата е на сдружение „МИГ Средец“ и е под наслов „Всички под един покрив“.

„Двете събития ще си партнират, няма да си пречат“, подчерта Сергей Стоилов, директор на Дирекция „Образование, култура и социални дейности” в община Средец.

 

Кметът на Средец инж. Иван Жабов,  Сергей  Стоилов и народният певец Лазар Налбантов по време на пресконференцията за тридесетото издание на  "Божура"

Фестивалното събитие се организира и провежда по проект „Умни територии – всички под един покрив: иновация за създаване и промотиране на уникални местни продукти“.

В рамките на първия ден от фолклорния конкурс гостите на Средец ще имат възможност да видят изложение и дегустация на местни продукти, ястия, специфични за района, демонстрация на занаяти и кулинария, представяне на народни обичаи, типични за региона.

Партньори по проекта на Средец са МИГ „Лясковец - Стражица“, които са водещи и МИГ „Тутракан – Сливополе“.

Основните цели са разработване на иновативно пространство в глобалната интернет мрежа за промотиране на уникални местни продукти, обекти и атракции. Създаване на условия за популяризиране на местното културно наследство, обичаи, традиции, съвместно с характерни за районите храни, напитки, атракции и занаяти.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Милена Добрева – вокален педагог: 24 май  е празник на светлината и надеждата
  23.05.2022 13:55      

Това е най-светлият празник на духовността, светлината и надеждата. След тежките времена, в които