Вторник, 23 Авг 2022
    
Бургас Култура

Кристина Атанасова, НЧ „Изгрев 1909г.“: Менят се обществени условия и хора, но читалището остава

  22.05.2022 17:15  
Кристина Атанасова, НЧ „Изгрев 1909г.“: Менят се обществени условия и хора, но читалището остава

Дона МИТЕВА

Читалищата са духовни средища и пазители на българщината още от самото си създаване. Те са стожер, който присъства на културната карта почти във всяко населено място. И въпреки че 11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий да е истинският техен празник, на 24 май библиотечните работници застават редом с учители, университетски преподаватели, поети, писатели, художници, артисти…в празничното дефиле в Бургас. И ще запеят "Върви, народе, възродени".

„Празникът е повод да се обърнем с благодарност към всички, допринесли за съществуването и дейността на читалище „Изгрев“. Времето не е успяло да заличи от паметта важните стъпки – записани лични спомени, документи, снимки и архивни материали говорят за ползотворни родолюбиви дела и всеотдайни личности. За читалищните дейци първостепенна задача е била опазването на културната среда, създадена от Атанасовските основатели – братята Паскал, Димитър и Иван Пенчеви и Марко Христов и много други“, казва Кристина Атанасова, секретар на НЧ „Изгрев 1909 година“.

Тя подчертава, че читалищната дейност е многостранна и близка до хората.

„Повече от век читалище „Изгрев“ пази своя духовен заряд. Менят се обществени условия и хора, но то остава и продължава своя път на културно-просветна и образователна институция и приобщава бургазлии към знания, култура, изкуство и традиция. Има и най-голямото предимство да е близо до хората, да е достъпно до всеки. Вратите му са отворени за идеи, нови проекти и творчество“, допълва Атанасова.

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Милена Добрева – вокален педагог: 24 май  е празник на светлината и надеждата
  23.05.2022 13:55      

Това е най-светлият празник на духовността, светлината и надеждата. След тежките времена, в които