Вторник, 23 Авг 2022
    
Бургас

Бочко Бочев, ОУ „Братя Миладинови“: Истинската оценка за нашия труд е уважението на учениците

  22.05.2022 14:41  
Бочко Бочев, ОУ „Братя Миладинови“:  Истинската оценка за нашия труд е уважението на учениците

Дона МИТЕВА

Дефилето на 24 май тази година ще е последното за директора на ОУ „Братя Миладинови“ Бочко Бочев. Броени дни след него той излиза в заслужен отдих.

24 години Бочев е начело на най-голямото бургаско основно училище. Това е своеобразен рекорд, който той приема с усмивка. Със сигурност в главата му нахлува буря от вълнуващи спомени.

За тези години училището са завършили около 5000 ученици - средно по 200 седмокласници на година. Няма как да се споменат имената на всички успели. Но директорът Бочев помни, че на 15 септември 2021 година е дошъл цял клас, за да пожелае успешна и здрава учебна година.

„Истинската оценка за нашия труд е уважението на учениците, на които сме дали всичко от себе си. „Излетелите“ от родното гнездо деца се връщат отново, за да ни кажат: „Здравейте! Дойдохме да ви видим!“. Да споделят своите радости, успехи, болки, разочарования… Това е велик и незабравим момент! Значи сме оставили частица от нас у тях и те ни я връщат. Кой с друга професия може да изживее отново миналото?! Това в известна степен е знак и за ролята на ОУ „Братя Миладинови“ – Бургас в съзряването и израстването им. Получават не само знания, но и познания за живота“, развълнувано обобщава Бочев, като отбягва да говори в единствено число, а на преден план слага училището като институция и своите колеги - учителите.

Възпитаници на иновативното училище са вече и в класните стаи като учители. Преподават както в начален етап, така и в прогимназиален етап.

Личният урок, който Бочко Бочев е научил за дългите години на горещия директорски стол определя с пример: „Ние, учителите, сме поставени на пиедестал още в далечния IX век от кръстителя български Княз Борис 1. При посещение в Охридската школа той отказва да седне на стола на Климент, защото: „Учителският трон е най-високият и на него няма право да седи ни князът, ни цезар, ни никой друг…“.

Истинската оценка за труда ни е уважението на учениците, на които си дал всичко от себе си. Трудно човек би останал в тази професия, ако не е зареден с оптимизъм, добронамереност, желание да споделя опит и знания. Да търси трудните, неотъпкани пътеки към сърцето на всяко дете. Да ги учи сами да поемат отговорност. Да знаят, че винаги имат право на избор и този избор е само техен.

За мене всеки урок, всяка среща с децата си остава нещо ново, неповторимо, уникално. Аз съм щастлив човек, защото всеки ден през тези 24 години като директор се срещах и общувах с бъдещето, с младостта“.

На тазгодишното дефиле на 24 май директорът Бочев отново ще застане начело на училището, за последно. Но със сигурност неговите ученици, онези над 5000 млади хора, ще продължат да го разпознават по улиците на Бургас и да го обгръщат с внимание и благодарност и през следващите години.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е