Вторник, 23 Авг 2022
    
Бургас

Коста Папазов, ПГЕЕ: Мисля, че най-хубавото за един директор, е това, което аз чувствам в момента

  22.05.2022 12:58  
Коста Папазов, ПГЕЕ:  Мисля, че най-хубавото за един директор, е това, което аз чувствам в момента

Дона МИТЕВА

Коста Папазов е вече пенсионер, но е назначен до провеждане на конкурса за нов директор на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Константин Фотинов“. Зад гърба си има 19 години директорстване, преди това е бил учител. В навечерието на 24 май той се връща назад във времето за равносметка.  И признава, че се гордее най-много с учениците и най-вече с това, че имиджът на гимназията е много издигнат, а базата отлична.

„Да си училище - кариерен център, е да си училище в училището. Цялата административна и образователна стратегия се мултиплицира и прилага за друг бенефициент, понякога и извън пределите на сградата на учебното заведение. Професионалната гимназия по електротехника и електроника „К. Фотинов“ е “, не забравя да подчертае директорът.

От стартирането на обучението по националната програма през ноември 2017 г. гимназията е център по НП „Обучение за ИТ кариера“, която е формат за обучение по програмиране на ученици за придобиване на професионална квалификация по професия „Приложен програмист“. То е предназначено за ученици в средни училища, профилирани гимназии и професионални гимназии, които не се обучават по тази професия. Организира се в свободното време през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. Учебният процес се провежда както присъствено, така и онлайн и в сътрудничество с работодатели от ИТ сектора.

Към Бургаския кариерен център има групи от ученици от областите Бургас, Варна, Ямбол и Сливен. Вече има няколко випуска, които са преминали успешно 3-годишното обучение и са получили свидетелство за професионална квалификация.

„Фактът, че Министерството на образованието избра нашата гимназия за кариерен център говори, че явно ние сме се доказали по един или друг начин: с преподаватели, с ученици“, казва Папазов.

Не по-малко интересен е и друг далновиден ход: появата на специалността „Медицинска техника“ в списъка с предлаганите направления. Първият випуск бе приет през 2017.

„Готов съм да изляза от системата, завършвам трудовата си кариера удовлетворен. Мисля, че най-хубавото, което може да му се случи на един директор е това, което аз чувствам в момента. Викат ни непрекъснато в работни групи в Министерството, търсят ни за мнение, участваме на различни нива. Името на гимназията се чува и извън пределите на града и областта.

Извън това не мога да не спомена и за последното голямо вълнение. С нашите гвардейски отряд и оркестър ходихме на 6 май при президента Румен Радев и в резиденцията „Врана“ при Симеон Сакскобургготски. Ученици да стиснат ръката на президента и на царя е наистина голяма гордост. Приеха ни и от Националната гвардия и показаха на учениците композицията, която щяха да правят на 9 май“, развълнувано разказа Папазов.

Неговата тайна на дългото директорстване е в осъзнаването на това, че много трудно се работи с хора. „Нужно е много търпение, да ги изслушваш, разбираш. Понякога и да удряш по масата и да „слагаш главата в торбата“ и да вземаш решения, да поемаш отговорност“, казва Папазов.

Който и да седне на директорския стол в ПГЕЕ „К. Фотинов“, със сигурност ще му е комфортно. Пътят, прокаран за учебното заведение, е широк и отъпкан.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е