Сряда, 10 Авг 2022
    
Бизнес Поморие

Лято 22‘ в Поморие: Подредена градска среда и богата културна програма

  11.05.2022 19:16  
Лято 22‘ в Поморие: Подредена градска среда и богата културна програма

Общинското ръководство препоръчва на хотелиери и ресторантьори да насочат усилия към разработване на уикенд пакети за своите гости – работеща практика

 

Туристическият бранш е настроен скептично към предстоящия сезон, споделят проблеми, чието решение е извън общинското ръководство

 

Моника ИЛИЕВА

 

Община Поморие очаква един наистина добър сезон – Лято 22‘ – на фона на отминалите два. Това стана ясно по време на провелата се среща между туристическия бизнес в града и общинското ръководство.

Според статистически анализ на Общината, през първото тримесечие на 2022 г. на територията й са функционирали 62 места за настаняване с капацитет на легловата база – 2 183 легла. През същия период на 2021 г. са били 24 с капацитет – 1 208 легла. От проучването се забелязва, че местата за настаняване, които са извършвали дейност през периода януари-март 2022 г. са функционирали на 16,33% заетост на базата.

Отчитайки данните, могат да се направят изводи за положителни тенденции в туристическия сектор в града. Могат да се предположат от 60% до 80% възстановяване на нивата от 2019 г. за настъпващия сезон. Очаквано е възстановяването на международния туристопоток. Както и че посетителите в община Поморие отново ще бъдат предимно български граждани, но с по-малък дял в сравнение с предходните две години, след отпадането на ковид мерките. Поморие очаква туристи от Румъния, Германия, Словакия, Чехия, Полша, Великобритания.

Отчитайки усложнената международна политическа обстановка и икономическата ситуация в страната, както и профила на българските туристи, общинското ръководство препоръчва на хотелиери и ресторантьори да насочат усилията си към разработване на уикенд пакети за своите гости. Доказана добра и работеща практика, имайки предвид опита на съседната община Бургас.

Кметът Иван Алексиев подчерта готовността на общината за Лято 22‘. Сключени са договори за медийно отразяване и популяризиране на събития в община Поморие на пазар „Румъния“, както и публикации в различни туристически списания. Стартирана е рекламна кампания, посредством билбордове по АМ „Тракия“. Общината участва в изложения и туристически борси в страната и чужбина. Предстои участие в туристическо изложение „Уикенд туризъм“ –  Русе. Регулярната поддръжка и обновяване на туристическия уебсайт (безплатен) www.pomorietourism.bg – част от общинската туристическа стратегия и политика.

Припомняме, че община Поморие въвежда Нова наредба за паркиране – факт след две проведени обществени обсъждания – която ще създаде необходимия комфорт и ред в града и за жители, и за гости. Частична синя зона в определени точки в ЦГЧ, право на платен абонамент пред дома, нови паркинги, три от които  буферни – в манастирския двор, в районите на „Пясъчна коса“ и жп гарата – допринасят за това.

Богата и разнообразна културна програма разширява туристическия продукт, прави го конкурентен и ще стимулира допълнително туристопотока в града, категорични са от местната управа.

Представителите на туристическия бранш в Поморие изразяват скептицизъм и притеснения по повод Лято 22‘. Освен слабият интерес при предварителните записвания, очертаха и два допълнителни проблема – присъствието на украинските граждани в хотели и липсата на яснота по отношение цената на чадър и шезлонг.

Туристическият бранш информира за тревожна тенденция. При резервация на стая в хотел, се задава въпроса дали има настанени украинци, дали са отделени от останалите гости в обекта. Присъствието им се превръща в мотив за отказ за отсядане в хотела. Кметът успокои присъстващите на срещата, че на територията на община Поморие са регистрирани малко над  700 украински граждани. Тези данни изглеждат нищожна на фона на близки общини, при които регистрираните са межди 4 000 и 5 000 украински бежанци.

Ще се касае за цената на сянката, Община Поморие все още няма информация от концесионерите на плажни ивици в града.

 

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт
  09.05.2022 12:03      

Георги РУСИНОВ   Един въпрос, който вълнува обществото от известно време е д