Понеделник, 08 Авг 2022
    
Бизнес Мнения

От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт

  09.05.2022 12:03  
От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт

Георги РУСИНОВ

 

Един въпрос, който вълнува обществото от известно време е дали е възможно рафинерията на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас да спре работа заради войната в Украйна и санкциите на Европа към Русия. Председателят на Управителния съвет на дружеството в Бургас Ильшат Шарафутдинов отговори кратко и ясно пред журналисти:

„Ще спрем работа със сигурност, ако спрат доставките от руските танкери. Ако това стане много бързо, тогава ще имаме проблем“, посочи той и добави, че резерв все пак има, макар и да не уточни колко.

Той бе сред официалните гости в Бургас за честванията на 9 май – Денят на победата.

„Имаме си планове, имаме добра комуникация с държавните институции. Засега няма такава заплаха, но ако се случат крайни проявления на забрани върху руския петрол, не можем да гарантираме нищо. Засега не е отработена логистика в такъв случай“, заяви Шарафутдинов.

В сегашната продукция, от петрола се получават 93% светли продукти. Председателят на УС коментира, че е възможна обработката на алтернативен нефт, но колко процента ще се получат никой не може да каже, докато не се опита.

„Чудя се как хората успяват да отговорят това какъв нефт може да се обработва. Те са в много широк диапазон на качество. Някои сме преработвали и можем, някои не сме, а има и такива, които не можем. Венецуелският например не можем да кажем, докато не ни дадат такъв и не опитаме. Имаме много сложни системи за инженерните разчети, за да кажем изначално дали е възможно. После вече трябва да се разработят логистика, технология, цена, да се намерят танкери, които някой да застрахова и докара до тук“, добави той.

Самият празник той определи като един от най-значимите не само за Русия, но и за цялото човечество.

„Героизмът и делото, което извършиха тези хора преди 77 години осигуриха един мирен живот на Европа. Не трябва да забравяме историята си. Трябва да сме по-добри и здравомислещи. Затова без излишен милитаризъм, но с нетърпимост към фашизма и всички крайни проявления на нацизма, искам да поздравя всички хора за великата победа, да пожелая здраве“, заяви Шарафутдинов.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт
  09.05.2022 12:03      

Георги РУСИНОВ   Един въпрос, който вълнува обществото от известно време е д