Четвъртък, 11 Авг 2022
    
Бургас Общество

Заместник-министър Момчил Неков в Бургас: МИГ – гръбнакът на средната класа – създават истинска продукция

  11.05.2022 13:44  
Заместник-министър Момчил Неков в Бургас: МИГ – гръбнакът на средната класа – създават истинска продукция

Ако сега имаме представителство на 50% от територията на България, обхващаме 1,600 хил. жители, амбицията е през новия програмен период в община да има по две Местни инициативни групи, категоричен е той

 

Моника ИЛИЕВА

 

Бургас е домакин на първото Международно изложение на земеделски продукти от Местните инициативни групи (МИГ) от България и други страни-членки на ЕС. Събитието, провеждащо се днес и утре, се организира от Министерство на земеделието със съдействието на Община Бургас. Над 100 участници от страната и чужбина – Италия, Румъния, са изложили биопродукция на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас.

„За мен е чест да открия изложението – част от 30-годишнната от създаването на подхода „ЛИДЕР“. Всичко, което е около нас е направено по финансирането по тази програма. Отправям благодарност към администрацията на Министерството на земеделието, към МИГ в страната и към бенефициентите. Целта на подхода е да се създава истинска продукция, защото те – МИГ – са гръбнака на средната класа в България – малките общности, които трябва да получават средствата и да се възползват от тях, за да имаме качествени продукти. Днес в Бургас можете да пробвате екологично чисти продукти. Такива, които са направени по местни рецепти. Мога да ви уверя, че ако сега имаме представителство и финансиране на 50% от територията на България и обхващаме около 1,600 хиляди жители, амбицията ни е през новия програмен период да имаме около 100 МИГ в страната, в община по два“, заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков.

Не случайно пилотното изложение на МИГ стартира в Бургас, Общината е подкрепила всички изисквания на ръководството на общностите, стана ясно от думите на Стефан Спасов. „Паралелно с изложението тук, в Поморие се провежда двудневно Международното събитие, заедно с министъра на земеделието Иван Иванов, който изпраща специални поздрави на изложители, производители, домакини. Нашите намерения са в бъдеще да имаме повече такива мероприятия, с фокус малки изложители, които рядко получават шанс да излязат пред голяма публика, да ги подкрепим по този начин. Не само с проекти за закупуване на оборудване, но и да ги улесни в представянето на продуктите “, добави отговарящият за МИГ.

Изложители от България, Румъния и Италия представят продукцията си – млечни и месни продукти, мед и пчелни продукти, вина – в този час.

„Имаме овцеферма в Златогрд. Това са нашите продукти – кашкавал, сирене, суджук. От четири години се развиваме в този бизнес. Пазара е труден. Цените на фуражите се покачват, намираме се високо в планината, а зареждането става изцяло на колела. Мястото е труднодостъпно. Изкупната цена на млякото е много ниска, сравнена с вложението. По тази причина започнахме да произвеждаме и млечни и месни продукти. Нямаше как да оцелеем на пазара с продажбата на мляко“, обясни представител на ферма „Златна“.

МИГ Чирпан очароваха посетители с интересна винена селекция. „Черешката на тортата“ бе бутилка вино със златни частици, производство на винарна „Rox Winery“, с. Винарово. Освен че изглежда ефектно при разклащане, има отлични вкусови качества, които обещават да „разтуптят“ не едно и две ценителски небца, гарантират производителите. „Имаме богат опит и технологичен, и търговски. Вината са добре приети в България, Германия, Чехия. Произвеждаме три серии вина, създадени да удовлетворят всеки вкус и потребител. Не отглеждаме собствени масиви, купуваме гроздето от много добри производители от Южна България“, обясни Атанас Мутафчийски – един собствениците на винарната.  

„Черноморски фар“ припомня, че през 2021 г. се навършиха 30 години от прилагането на подхода „ЛИДЕР“. Целта – създаване на връзки между различни дейности за развитие на икономиката в селските райони. Чрез подхода се насърчава придобиването на умения за разработване на стратегии за развитие.

 

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт
  09.05.2022 12:03      

Георги РУСИНОВ   Един въпрос, който вълнува обществото от известно време е д