Сряда, 10 Авг 2022
    
Бургас Спорт

В следващите дни: Европейското по ушу в Бургас ще е най-гледано в света

  11.05.2022 12:35  
В следващите дни: Европейското по ушу в Бургас ще е най-гледано в света

500 състезатели от 13 държави ще вземат участие

300 ученици доброволци ще спомагат събитието

 

Георги РУСИНОВ

 

След 3 години отсъствие от световните спортни форуми, ушуто се завръща през 2022-а. Бургас ще е домакин на Европейско първенство и очите на цял свят ще са насочени към морския град през следващите дни, когато то ще се проведе. 500 състезатели от 13 европейски държави ще мерят сили в китайското бойно изкуство. Всички срещи ще се излъчват онлайн с коментар.

Президентът на българската федерация по уши – бургаският бизнесмен Стефан Колев свика пресконференция, на която бе изведена повече информация за Европейското първенство. С него бяха още заместник-кметът Дияна Саватева, президентът на Европейската федерация Патрик ван Кампенхут, вицепрезидентът Абдурахман Акюз, генералният секретар Петър Туркович и Соня Иванова, която ще коментира срещите онлайн.

„Много се радвам, че ще имаме и 40 участници от Украйна“, посочи Колев

Той добави, че изключително много се радва на големия интерес на млади бургаски ученици, които се включват като доброволци в помощ провеждане на първенството. Децата са от Английската, Руската, Търговската и IT гимназията в Меден рудник.

Заместник-кметът Диана Саватева изрази благодарността на кмета Димитър Николов, както и своята за това, че организаторите са избрали Бургас за провеждане на Европейското първенство. Според нея това със сигурност ще спомогне за развитието на туризма.

Президентът на Европейската федерация бе обнадежден, когато научи, че има толкова много ученици доброволци.

„Важно е сега да покажем олимпийските ценности на спорта, тъй като ушуто ще е олимпийска дисциплина на игрите в Африка през 2026-а“, уточни ван Кампенхут.

Вицепрезидентът Абдурахман Акюз на свой ред заяви, че е важно по време на Европейското да се изпрати много важно послание – „не“ на войната, „да“ на мира“.

Генералният секретар Петър Туркович говори за това как не е толкова лесно организацията на едно ушу първенство и важната роля на доброволците.

„Това не е като организиране на футболно, тенис или някое друго първенство. Средствата са скромни, а се изисква много енергия и себеотдаденост. Понякога и 24 часа на ден не стигат, затова трябват 36. Затова сега ще се убедите колко добре е организирано това първенство. Призовавам чрез медиите хората да дойдат и да видят красотата на този спорт, който е и много полезен за младите хора“, заяви той.

Откриването е утре в зала „Младост“. Входът ще е свободен, както и в състезателните дни през петък и събота. В неделя е закриването.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт
  09.05.2022 12:03      

Георги РУСИНОВ   Един въпрос, който вълнува обществото от известно време е д