Сряда, 10 Авг 2022
    
Бургас Любопитно

Забавени доставки на гранули оставиха кучематите в Бургас празни

  10.05.2022 11:22  
Забавени доставки на гранули оставиха кучематите в Бургас празни

Вандали повредиха този в комплекс „Славейков“

 

Георги РУСИНОВ

 

Кучематът до „Пантеона“ в Морската градина не пуска храна при депозиране на пластмасова бутилка, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Вендинг машините за домашни любимци са едно от интересните въведения в Бургас. Те се зареждат с кучешки гранули, които при пускане на пластмасова бутилка, излизат в доза за едно хранене. На кучемата има и дупка, в която се изсипва вода, която също излиза в паничка за вашия домашен любимец.

Не е ясно от кога обаче не са били зареждани с гранули, тъй като двете панички на този до „Пантеона“ бяха пълни с листа и неподдържани. Затова отправихме питане до Община Бургас работят ли изобщо вендинг машините за домашни любимци. Наш репортер видя, че на дисплея на тази до „Пантеона“ пише, че работи.

„Поради забавяне на доставката на кучешка гранулирана храна от фирмата, с която наскоро сключихме договор, не успяхме навреме да заредим вендинг машините и това създаде неудобството да не изпълняват функцията си. В най-кратки срокове предстои да се заредят машините и да възстановят нормалното си функциониране“, отговориха от администрацията.

Припомняме, че на територията на Община Бургас има общо 3 кучемата. Те бяха първите поставени преди вече близо 6 години. Тогава на официалното откриване кметът Димитър Николов обеща, че ако има интерес към вендинг машините, бройката им ще се увеличи.

Година след стартирането им, в интервю пред „Черноморски фар“ директорът на дирекция „Околна среда“ Павлин Михов се похвали с голям интерес към ползването на кучематите. По тогавашни данни, служителите на „Чистота“ са вадили два пъти в седмицата от трите машини по 300 литра пластмасови бутилки. Именно поради засиления интерес към машините през 2017-а, Михов обясни тогава пред медията ни, че са предвидени средства за увеличаване на бройката им и е въпрос на провеждане на обществена поръчка.

Факт обаче е, че до днес, вече 6 години след въвеждането им бройката в Бургас остава три. Разположени са в близост до оградените площадки за разходка на домашни любимци – при „Пантеона“ в Морската градина, в парковете на комплексите „Изгрев“ и „Славейков“. Сигнал до „Черноморски фар“ съобщава, че този в „Славейков“ от известно време го няма.

„Кучематът е прибран преди известно време за ремонт, след като недобросъвестни младежи са проявили вандалска проява и са разбили устройството. Предстои тези дни да бъде върнат на своето място и да заработи“, обясняват още в отговора си от Община Бургас.

Поставяне на кучемат преди време искаха и собственици на кучета в най-големия комплекс на морския град – „Меден рудник“. Там също има оградена площадка за разходка на домашни любимци.

От Община Бургас уверяват, че устройствата периодично се проверяват дали работят и функционират нормално. Поддържат се и се стопанисват от ОП „Чистота Еко“.

„При липса на храна в устройството, при напълване на приемния бункер с пластмасови бутилки, евентуално ако е проявена вандалска проява, кучематите няма как да изпълняват функцията си, за което е необходимо да се уведоми дежурния на Община Бургас или да се свържете с ОП „Чистота Еко“ на [email protected], или на телефон 0888 457 020“, призовават от админстрацията.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт
  09.05.2022 12:03      

Георги РУСИНОВ   Един въпрос, който вълнува обществото от известно време е д