Сряда, 27 Юли 2022
    
Бургас Общество

DMS BAZUKA? Ще дарят ли по заплата бургазлии за Украйна

  26.04.2022 14:32  
DMS BAZUKA? Ще дарят ли по заплата бургазлии за Украйна

Моника ИЛИЕВА

 

Премиерът Кирил Петков призова българите да дарят по една заплата, за да могат да се купят боеприпаси за Украйна. Това става ясно от съобщение в профила му във Фейсбук.

„Черноморски фар“ попита бургазлии какво мислят по темата?

Пролетното време навън не развърза езиците на мнозина, при споменаване името на Петков гледаха смръщено и хващаха противоположна на репортера ни посока.

По-разговорливи обясниха, че не са склонни да се лишат от месечната си заработка в името на украинската кауза във войната срещу Русия. Изненадани са, че премиерът е отправил подобна молба към тях и се шегуват, че една кампания с капачки би свършила отлична работа. Още повече, че методът е изпитан и работи. Други припомниха дарителските смс-и, а в конкретния случай: „DMS BAZUKA“.

Има бургазлии обаче, които съчувстват на украинския народ и ще се включат с парични средства, макар и да не са в рамките на една заплата. Те приемат обръщението на Кирил Петков като естествено навръх Великден –празника на празниците – и в рамките на християнския канон да се помогне на страдащия, на нуждаещия се. 

Припомняме, премиерът на Р България сюрпризира нацията като се опита да измоли помощ за Украйна: "Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия!"

Той сочи като пример редица европейски държави, които вече са изпратили оръжия на Украйна, без това да доведе до обявяване на война от страна на Русия срещу тях.

"Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси", пише Петков.

И предлага решение, като открива "публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство".

"Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна", призовава Петков.

 

 

 

 


Анкета

Текстът на коя от песните за "Бургас и морето" 2022 ви харесва най-много? - https://www.burgasimoreto.org/bg/songs (чуйте тук)


Резултати

Мнения

Мнения
Бойко Борисов: Това, което президентът Радев ни натресе, да си го прибере
  27.04.2022 14:59      

Георги РУСИНОВ   Ще има ли предсрочни избори? Този въпрос вълнува граждани и