Вторник, 02 Авг 2022
    
Общество

Борисов за спрения газ: Всички ще платим затова, че докарахме промяната

  27.04.2022 14:13  
Борисов за спрения газ: Всички ще платим затова, че докарахме промяната

Георги РУСИНОВ

 

Днес, от 9 часа сутринта, Русия спря доставките на газ към България. Нашата страна е единствената от 22 страни, на които са спрени доставките. Бившият премиер Бойко Борисов коментира пред медии, че въпреки това България е 100% диверсифицирана газово.

„Българите избраха в най-тежкото време, най-некомпетентните хора. Помните ли, когато показвах реверсивните компресори и подменихме десетки. С най-добрите, най-мощните американски, от най-добрата фирма солари, за да може да вкарваме от Турция в България, от България в Турция, от Гърция в България, от България в Гърция, от Румъния, Сърбия. 100% диверсификация. На 31 декември тази година трябваше да е готова гръцката връзка Изказали се били, че гръцката връзка е за търговия. Заради тези некомпетентни хора, случайно попаднали във властта, и това е факт, българите ще платят страховити цени за всичко“, коментира Борисов.

Той даде пример с това, че ако ГЕРБ все още бе на власт, а Делян Добрев министър на енергетиката, то още преди два месеца е щял да го е пратил в Гърция, за да има гарантирана доставка на газ.

Екс-премиерът заяви, че българинът в момента е грабен страховито.

„Страната не е застрашена от енергийна криза, а от Кирил Петков и компания. От тази дезорганизирана група. Ако имаше резервиран капацитет, сега щяхме да си вкарваме от Гърция и никакъв нямаше да е проблема. От Турция защо не вкарват? Там също има терминал за втечнен газ, защо не действат? „Газпром“ ясно им каза, че всички държави си плащат в долари, само че трябва да си запазиш сметка, където като си преведеш доларите, те си ги трансформират в рубли. Това е направено от всички останали държави. То поне да бяхме  „ястреби“ и да изпращаме военна помощ за Украйна. А те какво? Да направиш така, че да изнасяш за милиарди оръжия, а да те имат за гълъб. В същото време да те санкционират, когато не прилагаш санкции. Това са хората на Кирил Петков. Да даваш повече пари, а хората да са по-бедни“, каза той.

„Нямат договор с „Газпром“, нямат количества, а отвън чакат посредниците, тези посредници са натоварили корабчетата и чакат тези „богати българи“ – най-богати в Европа, да започнат да плащат скъпия газ. Казаха, че ще го пуснем прозрачно през борсата. Същата борса, която за 3 секунди, Румен Овчаров от БСП го каза, пускат газта, плаща я доверената фирма и милиони комисионни. От това, което се прави с връщането на посредниците, ще се крадат около 100-150 млн. лева на месец. Бизнесът ще фалира, защото тази сметка ще я плати той. Черноморието ще плати с всички хотели, които са на газ, детски градини, автобуси. Туризмът ще я плати също. Всички ще платим затова, че докарахме промяната. От тук насетне какво да ви обясня? Ще направят нови олигарси, ако старите не са се завърнали вече“, продължи Борисов.

Според него полезният ход е веднага ПП да си отидат от власт и да застане компетентен човек, който да реши проблемите.

„Откъдето мина хората им искат оставката. Не знам какво направиха за 3 месеца. Объркаха всичко тотално. Българите трябва да знаят, че ако днес управлявахме ние, токът щеше да е по-скъп с 2 до 3 стотинки. Сега са знаете колко. Газът. Нямаше да му дам да помръдне, защото днес „Газпром“ казва да не сте посмели да крадете ток, защото е транзитен. Аз съм направил пет връзки на Балкански поток с българската енергийна система. Тогава щях да искам регулиране на цената, за да няма такива глупости. Но се искат компетентни и опитни хора. Вижте президента Ердоган как прави. Дава оръжие, маха санкциите. Ходят там да преговарят. Нашият президент Радев се обади по едно време да сме били посредник между Русия и Украйна. Абе, те ни направиха враждебна страна. Единствени не си платихме газта от 22 страни“, посочи председателят на ГЕРБ.

Борисов добави, че ако все още той е бил на власт, на 31 декември двете гръцки компании, които правят гръцката връзка щели да са тежко санкционирани и да са я пуснали.

„Точка. Нас ни няма от година и нещо. Кой им е виновен? Това е абсолютно безобразие. Понеже сме в този район на рафинерията „Лукойл“, тя ползва руски петрол. Викаш ги и казваш – това е тавана на горивото. Днес заредих на 3.40 лв. При нас на 1.20 лв. вдигахте протести“, припомни той.


Анкета

Мнения

Мнения Спорт
Бившият играч на „Челси“и „Тотнъм“ Густаво Пойет: Радостин Кишишев беше голяма класа
  03.05.2022 10:36      

Интервю на Кирил ЕВТИМОВ   Густаво Аугусто Пойет е уругвайски пр