Сряда, 13 Юли 2022
    
Несебър

Дружеските отношения между Обзор и Кубей датират от 2014 година

  12.04.2022 11:19  
Дружеските отношения между Обзор и Кубей датират от 2014 година
Снимка за спомен на участниците във футболния турнир за ветерани

Дона МИТЕВА

В кметство  Обзор първи приеха бягащите от военните действия в Украйна. Още в деня на обявяването им  - 24 март пристигнаха първите бежанци при тях.

Това се случи  поради факта, че още през 2014 година българският град се побратимява с община Кубей, Одеска област. На базата на създадения контакт сега предимно жени и деца пристигат и до днес в Обзор и търсят спасение и подслон.

„В община Кубей живеят предимно бесарабски българи. На времето в Обзор дойдоха техни представители, заедно с кмета им. Предложиха да направим и подпишем  договор за сътрудничество. Направихме договора, разписахме го от двете кметства. Ние ходихме там при тях. После започнахме да правим обмен на фолклорни състави, спортни отбори, групи деца. Ходихме там на футболни турнири, и такива по борба. Те идваха лятото при нас със самодейни състави. Имат отличен духов оркестър, който ни е гостувал.  Така хората от двете селища се запознаха и опознаха“, разказва кмета на Обзор. 

По думите на Христо Янев, най-естествено е тези хора сега, в критичната за тях ситуация,  да се обърнат за помощ към жителите на града, с който имат установени дружески отношения, а и познават вече една част от тях, благодарение на това, че са разменяли различни делегации.

Какъв е в момента броят на украинските бежанци в Обзор, кметът не може да каже, защото една част от тях имат имоти, които са си купили край Черно море и принципно живеят в тях. Продължават обаче да посрещат и нови бежанци. „Има украинци в много къщи за гости. Повечето не са се регистрирали при нас като бежанци и не са получили такъв статут. Разчитат на туристическата виза и се надяват за това време военните действия да свършат, и те да се приберат по родните си места. Има и такива, които са се регистрирали. По-голямата част от тях са настанени в два-три хотела, които работят за тях по държавната програма. А другите са по частни квартири. Във времето се създадоха  приятелства. Например футболистите, които са играли там, сега настаняват  в собствените си къщи колеги и семействата им. От фолклорните групи също. И така се случват нещата“, пояснява Янев.

Дали хотелиерите са доволни от програмата, която държавата предлага, кметът не може да каже. Но пък е спокоен, че по-голямата част от въпросите, които изникнаха пред кметството в Обзор с приемането на първите бежанци, вече са решени.

„Урегулира се приемането на децата, чиито родители искат те да посещават детски градини или училище. Има я формата. Но при нас те частно си занимават децата, защото в нашата детска  градина не достигат учителите. Няма щат за учители, а са много децата на местните. Хората сами си организираха заниманията. В Свети Влас също така си организираха  занимални: 30-40 деца украинците си ги обучават и занимават сами. Ние помагаме с каквото можем“, разказа кметът на Обзор.

Според него с приближаване на летния туристически сезон, се появява сериозен проблем, защото голяма част от местните, които са дали подслон на бежанците искат от 10 май да започнат да си стягат обектите за тиристи. „Хората разчитат на сезона – на лятото, част от тях имат и предварителни резервации и договори. И това е проблем, защото от една страна тези, които са свързани с програмата на държавата за бежанците на тази символична цена не могат да продължат, а от друга тези които не са включени в нея пък изцяло разчитат на туристите, които ще почиват в къщите, апартаменти и хотелите им. Всеки се надява да генерира някаква печалба, за да може да изкара годината. От добра воля и съпричастност местните хора приеха украинците и в един момент трябва да им се каже: „Ние бяхме до тук“ и тези хора какво ще правят – не знам“, пита се Янев.

Кметство Обзор е побратимено с населени места освен в Украйна и Русия, още Полша, Австрия, Франция, Македония, Беларус и др.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Спорт
Легендарният халф на „Нефтохимик“ Митко Трендафилов: От години футболът в Бургас дълбае дъното
  11.04.2022 10:59      

Интервю на Кирил ЕВТИМОВ  Митко, пролетта дойде, как е настроението при тебе