Събота, 02 Юли 2022
    
Бизнес

Промишленият риболов наподобява руска рулетка

  01.04.2022 15:30  
Промишленият риболов наподобява руска рулетка

Дона МИТЕВА

За адекватна намеса на държавата и мерки за компенсации и подпомагане на промишления риболов настояват от големите риболовни сдружения. Рибарите искат военният флот да осигури райони, където да работят спокойно.

„Повече военни кораби да патрулират и наблюдават за плаващи мини, както го правят съседните държави. Нашите кораби, особено тези, които риболуват на север, в момента остават на котва да преспиват и опасността за тях е голяма. Риболовът е като руска рулетка. Нашите екипажи са под стрес непрекъснато. Вече излязоха съобщения за мини в румънски и турски води. Едната съвсем близо до Резово. Хората се страхуват – всяка една по-силна вълна, всяко чукване по борда ни изправя на кътни зъби. Ако се удари мина в риболовен кораб, екипажът не може да оцелее.

Наясно сме и с това, че няма как да се забрани риболовът в Черно море. Затова настояваме за по-адекватни действия от страна на държавата и на военноморските сили“, категоричен е Емил Милев, председател на „Черноморски изгрев”, и иска да се очертаят опасните места.

Емил Милев

Докато е разрешен риболовът за калкан, РК-тата влизат на 100-120 мили от брега. Пътуват по 24 часа, което означава, че няма как един човек от екипажа да стои на вахта на рубката, за да наблюдава за мини.

Според Милев премахването на мините от Черно море може да отнеме месеци, тъй като те трябва да бъдат локализирани и извадени. Ако няма адекватна помощ от държавата, ще има фалити както за риболовците, така и за рибопреработвателните предприятия, предупреди председателят на риболовното сдружение. 

Той подчерта, че заплахата пада основно върху големите риболовни кораби, които извършват промишлен риболов, защото те навлизат навътре в морето, от една страна, и от друга - не риболуват само в светлата част на деня. „Екипажите ни са заети със своите задължения, не може те непрекъснато да оглеждат морето за плаващи мини. Освен това съвсем различно е да попаднем на мина от дъното и плаваща, каквато е сегашната опасност.

Рибарите с малки лодки излизат на риболов в светлата част на денонощието и ловят риба по-близо до брега, докато ние оставаме да нощуваме на котва в морето. Разбирам всички колеги, които не желаят да влизат в морето при оформилата се опасност“, казва той.

Що се отнася до ковид мерките за бранша, Милев е категоричен, че досега не са получили още пари. Преди седмица е излязъл списъкът с одобрените на първо класиране фирми и предстои подписването на договорите.

„Още миналата година сме подали документи с колегите, а едва сега предстои подписването на договори, а кога ще се извърши плащането, не знаем“, казва Милев, допълвайки, че трета година търпят ограничения първо заради ковида и сега заради военните действия.

В „Черноморски изгрев” членуват над 35 фирми, които оперират с 46 риболовни кораба с дължина над 12 метра.

Йордан Господинов, изпълнителен директор на „БГ Фиш“ коментира, че на проведеното в сдружението събрание е направена презентация от страна на ВМС за предприетите действия, свързани с опасността от плаващи мини.

„Продължаваме да ловим предпазливо риба. Но искаме компенсация от държавата. Ако военните разпоредят да се преустанови риболовът - ще изпълним заповедта. Но не вярвам това да се случи. Сега всеки влиза във водата на собствен риск. И трябва да си отварят очите“, казва Господинов.

Йордан Господинов

Той съветва и калканът да се лови само денем, за да се избегне по-големия риск през нощта. Признава, че е опасно да се пътува надалеч във водите на Черно море.

„И ние имаме кораби за акула, да кажем „Хермес 3“ и „Хермес 4“. Тръпчев също е в нашето сдружение и има квоти за калкан. Ние ги предупредихме да влизат, но да внимават много. Да следят информацията на сайта на военните и всеки да си прави сметката“, казва Господинов.

Преди дни той е бил в Народното събрание и там е разговарял с членове на ресорната комисия за необходимостта да има повече държавно внимание към сектора.

„Става дума за наблюдения, което е и задължение на ВМС при тази ситуация. Разбрах, че на всички сигнали морските са реагирали“, казва Господинов, подчертавайки, че по негова информация от ВМС правят регулярно облитания.

В „БГ Фиш“ имат уверение, че договорите по ковид мерките ще бъдат получени до края на тази седмица, а до 15 април всички ще получат и парите.

От Сдружението ловят 61% от рибата от промишления риболов и притежават 51 кораба.

 

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт