Понеделник, 27 Юни 2022
    
Мнения

Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата

  28.03.2022 10:26  
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, както и престъпленията, свързани с околната среда

проф. Олег РУБЕЛ, Одеса

 

Измина повече от месец от началото на руската агресия в Украйна, която Кремъл нарича „специална военна операция“. През това време хиляди къщи, стотици болници, училища, съоръжения за животоподдържаща инфраструктура са разрушени и най-лошото е, че са загинали хиляди цивилни. Заедно с други украинци виждам огромните последици от нечовешкия терор на украинското население. Крилати и балистични ракети падат върху моите сънародници. Децата ни седят дълго време в бомбоубежища.

В мирно време се занимавах с икономика на природата. Аз съм професор и работя в Академията на науките на Украйна.  Днес природата на моята страна страда от руската агресия. Хиляди хектари плодородна украинска земя бяха унищожени. Въздухът е замърсен с дим от пожари. Изглежда, че самата природа се бунтува срещу нашествениците. През пролетта на Северно Черно море е пътят на прелетните птици. Според еколозите няколко гъски са паднали в турбините на руските самолети и са ги извадили от строя.

Черно море е минирано. Почти всеки ден бреговете около Одеса са обстрелвани от руски кораби. Това засяга морски животни и природни комплекси. Но войната диктува своите предизвикателства!

В изказванията си официални лица на Руската федерация постоянно използват официално въведения евфемизъм „специална военна операция“, за да подведат обществеността и да затруднят максимално работата на международните юристи, съдии от национални и международни съдилища.

Евфемизмът „специална военна операция“, който по същество означава понятието „война“, усложнява призивите в правния процес към такива фундаментални източници на международното право като Хагските конвенции от 1907 г., включително Конвенцията за законите и обичаите на войната.

Опитите на Русия да използва евфемизми не са нови. През 2014 г., по време на военната анексия на Автономна република Крим - територията на суверенната държава Украйна, руската пропаганда и дори официални лица активно използваха евфемизма „учтиви хора“ към военнослужещите на Руската федерация.

На 26 февруари 2022 г. Украйна заведе дело в Международния съд (МС) срещу нарушаването на Русия на Конвенцията от 1947 г. за предотвратяване и наказание на престъплението геноцид. Украйна също поиска временни мерки, като по същество поиска от Международния съд да разпореди на Русия да спре да води война в Украйна.

За първи път обаче Русия отказа да участва в изслушванията. Този случай създаде прецедент. Досега Москва винаги е участвала в заседанията на Съда, защитавала се е, аргументирала се е, наред с други неща, отричайки юрисдикцията на Съда. Дори когато решенията относно юрисдикцията не бяха в полза на Руската федерация, тя продължи да участва в изслушванията, създавайки образ на уважение и доверие в решенията на Съда.

Всичко това се случи, защото Съдът на ООН е много важна институция в света, чиято дейност беше важна за самата Руска федерация.

Така можем да направим важен извод, че Русия умишлено разрушава основите на съвременния международен правен ред. На 16 март председателят на Международния съд Джоан Донохю обяви решението на Международния съд:

„Руската федерация, в очакване на окончателно решение по случая, незабавно преустановява военните действия, които започна на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна. Руската федерация трябва да гарантира, че всички военни или редовни формирования, които може да управлява или поддържа, както и всякакви организации или лица, които могат да бъдат непряко контролирани от нея, няма да предприемат допълнителни действия в тези операции. Съдът има юрисдикция да разследва дали в Украйна се извършва геноцид. Съдът няма доказателства, че Украйна извършва геноцид на нейна територия, както твърди Русия. Съдът има съмнения дали Конвенцията за предотвратяване на престъплението геноцид позволява едностранни военни действия в друга държава за предотвратяване на геноцид.

На следващия ден след обявяването на решението на съда Дмитрий Песков, говорителят на президента на Руската федерация каза, че Русия няма да изпълни първото решение на Международния съд по делото на Украйна срещу Русия: „Не можем да приемем това вземане предвид. Международният съд има такова нещо като „съгласие на страните“. Тук не може да има споразумение... В този случай това е нещо, което не можем да вземем предвид.”

Непризнаването на решението на Международния съд е не само поредното грубо нарушение на международното право, но и сериозна причина за преразглеждане на статута на Русия в органите на ООН и преди всичко на статута на постоянен член на Съвета за сигурност. За съжаление процесът в тази посока се движи много бавно, съвременното международно право се характеризира с консерватизъм и липса на процесуална динамика.

Сега, заедно с други еколози, започнахме да събираме доказателства за престъпленията на руските войници срещу природата. Руските милитаристи ще отговарят за всичките си злини. Но това изисква победа и тя ще бъде само, ако цялото общество се консолидира около борбата на Украйна за демокрация, свобода и независимост.

 

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт