Събота, 02 Юли 2022
    
Бизнес Общество

Остава възможността украински граждани да бъдат наети на сезонна работа

  01.04.2022 14:33  
Остава възможността украински граждани да бъдат наети на сезонна работа

Дона МИТЕВА

Агенцията по заетостта провежда онлайн проучване на потребностите и нагласата на пристигащите граждани от Украйна да работят в България. Тези проучвания се отчитат всяка седмица.

Успоредно с това се проучват и нагласите и възможностите на работодателите да предложат и наемат на свободните си позиции граждани, напуснали Украйна.

Към настоящия момент работодателите, които желаят и търсят да наемат нов персонал, включително пребиваващи в България граждани от Украйна, са 18 за региона на Дирекция „Регионална служба по заетостта - Бургас”, която обхваща областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Работодателите са подали 34 заявки за 188 свободни работни места. Тази информация е динамична и се променя постоянно, тъй като мобилните екипи към дирекции бюра по труда ежедневно са в контакт с нови работодатели, желаещи да наемат и украински граждани на свободните позиции, които обявяват, уточняват от Агенцията по заетостта.

Запитванията са във връзка с това, че остава възможността украинските граждани да бъдат наети на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството в България без прекъсване в рамките на 12 месеца. За целта е необходима регистрация на тази заетост в Агенция по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация съгласно ЗТМТМ. „В момента приемът на документи от работодатели по тази процедура продължава, като освен за граждани от Украйна, тя е приложима и за всички други чужденци от трети страни. В допълнение ви информираме, че на сайта на Агенцията има създаден специален портал, на който всеки желаещ може да се запознае с всички останали възможности за работа на украинските граждани, в това число и на бежанците”, коментира Пенка Кирилова, директор на ДРСЗ - Бургас. 

По нейни думи информацията, свързана с консултираните украински граждани също е много динамична. До този момент са обслужени над 400 граждани на Украйна.

„Украинските граждани се запознават с възможностите за достъп до българския пазар на труда както при посещения на място в дирекции „Бюро по труда” по адрес на местопребиваване, така и в Единния кризисен център в Бургас, който се намира в Морска гара. Там наши служители обслужват на място заинтересованите лица.

Освен това във всяко бюро по труда е сформиран мобилен екип за предоставяне услуги на работодатели и на граждани от Украйна за оказване на съдействие във връзка с пазара на труда, които ежедневно осъществяват контакт и посещават места с настанени украински граждани”, обобщи Кирилова.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт