Петък, 01 Юли 2022
    
Общество Средец

Позабравени манджи показаха на „Вкусът на Странджа“

  01.04.2022 13:25  
Позабравени манджи показаха на „Вкусът на Странджа“

Дона МИТЕВА

Те пазят спомена за едни други времена. Кътат в раклите си ревниво старите носии от Карабунарско. И в ден като този ги обличат. А преди това, вечерта, с чевръстотата на сръчни булки са приготвили ястията, баниците, сладкишите, които с много любов подредиха на осмото издание на „Вкусовете на Странджа”. Само тук може да се опита булгурник, черна манджа или пиперница. Да се научи тайната на хубавите катми.

11 клуба се събраха в Посетителски информационен център „Божура”, край Средец. Техен почитан гост бе кметът на община Средец инж. Иван Жабов и неговият прекрасен екип. Оживлението, суетнята и настроението се гарнираха обилно с народни песни и танци. Дойде и хубавата новина, че през май ще има и Фолклорен венец „Божура”.

Целта на „Вкусовете на Странджа” е да се представят традиционни ястия, които са характерни само за трапезата на хората, които живеят в община Средец. Началото е поставено през 2014 година и се организира от клуб „Българка”, създаден от покойната Калинка Стойчева. Идеята й се съхранява реализира в годините.

Кметът на община Средец инж. Иван Жабов като домакин на събитието поздрави участниците: „Пожелавам на всички на днешния празник - Благовещение - да получите най-благата вест, която очаквате от дълги години. Неслучайно е избран този ден за нашата среща – това един от най-хубавите дни в годината. Ден, който какъвто си го поръча човек, такава ще бъде цялата година. Ние сме си го поръчали слънчев, за да изгоним зимата. Достатъчно дълго се крихме вкъщи около печките. Почти на всички и дървата привършват за тази година може би.

Повече от две години се крием и от пандемията. И е време да кажем „Довиждане” и на нея и да започнем да се занимаваме с фолклор и култура, защото ние с това сме силни в нашата община. Затова от днес даваме началото на  културната програма на Общината. Мога да кажа още отсега, че ще има Фолклорен венец „Божура”, така че настройвайте се отсега.

 

Станка Бистришка

 

Имаме идеи лятото да се продължи традицията с представянето на фолклорните групи по села, а най-добрите участници да участват в празниците на града през септември. Имате нашата подкрепа, подготвяйте се.

И тай като днес е Благовещение, искам да чуете една блага вест от мен – приел съм кръста да се кандидатирам за следващ мандат. Мисля, че имам сили, имам нужния екип имам и достатъчно хора, които да ме подкрепят”, каза кметът. Той не пропусна да подчертае, че жените на Странджа са прочути кулинарки.

Красивите и уханни ястия, подредени изящно, разгледаха всички гости, а след това и всички дружно опитаха. Участниците получиха грамоти и награди от Общината.

Станка Бистришка е певица, а разказва за храната, които е приготвила, така че и да не си гладен, да ти се прияде. Както от устата й се лее песента, така се леят и думите й: „Като типична Бистришка манджа съм направила изсушени чушки, напълнени с булгур и пресен лапад, запържени с няколко капки зехтин. Чушките се запарват и се пълнят с готовата смес. Това е манджа за постите. Другата жена пък е направила булгурник – баница с булгур. Задушава булгура, поръсва малко зехтин, и за вкус е ръснала и малко сиренце. Това сложено в точени на ръка кори”, разказва певицата.

Заговаряме се за песните, очите й светват. Казва, че любимата й е „Покани, Гендо” и се хвали, че скоро ще я прави на запис.

Йовка Стоянова

Жените от Дебелт са на средна възраст около 72 - 73, но носят такава енергия в себе си, че би им завидял и млад човек. Те обясняват, че зимата им е додеяло да седят край печките и с нетърпение чакат времето да се затопли. Не обичат си говорят за болести, за пенсии – говорят си за надпяването в „Божура”, за децата, които ги радват. Обясняват, че са станали много рано, за да приготвят храната, с която се представят на „Вкусът на Странджа”, но това не им тежи, напротив - радва ги. Чудят се на наборките си, които не излизат от къщи навън, и си признават, че фолклорът и ей такива събития им дават сили и енергия.

Една от тях - Йовка Стоянова, разказва за ястията, с които се представят: „Всичко, което сме наготвили, го знаем от нашите майки, казваме го и на младите. Наготвили сме сарми в гювеч, черна манджа – това е свински черен дроб със зелева чорба. Обикновено се прави, когато се коли прасето. Имаме още катми, печени на сач. Приготвихме и пиперница – това е туршия домат и чушка, нарязани на дребно, запържени заедно с две глави ситно нарязан лук, овкусена с черен и червен пипер и накрая - една лъжичка брашно „за да се замъти манджата”. Не може и без солена баница и тиквеник, мекици. Едната от приятелките направи и „стисни – пусни“ (Момини цици)”. За Дебелт жената определя пиперницата и сармичките като най-характерната манджа. И разкрива тайната на най-хубавите сарми – много накълцан праз, който се запържва с заедно с каймата и шепа ориз. Стегнато увита плънката в листа от кисело зеле. „Важното е сармите да се варят в гювеча“, подчертава кулинарката от Дебелт.

Величка Пенчева е в клуб „Българка” от самото му основаване през 2014 година. Тя е секретар на клуба и казва, че в него има над сто жени на различни възрасти и всички са от община Средец.

„Калинка Стойчева беше учителка и подхвърли навремето идеята да съберем млади и стари. Чудехме се каква да бъде общата точка, която да обедини различните поколения и решихме, че традициите са нещо много добро и от там се роди клуб „Българка”, връща се назад във времето Пенчева. А целта е ясна – да се предаде на младите традицията и знанието на по-старите.

Освен кулинарните изяви, клубът има и такива за плетива – една за плетива на една кука, а друга - за плетене на терлици. „Научихме много млади жени да плетат терлици. И те плетат вече не само терлици. А сега пък бабите ходят при тях, защото младите влизат в интернет, гледат нови модели и им ги показват.Затова и казвам, че не само младите се учат от старите, а и обратно”, казва Пенчева и допълва, че в клуба една трета са млади жени. Тя не пропусна да подчертае благодарността на всички жени към кмета Жабов за подкрепата, която получават.

А няма как и всички, станали свидетели на този празник, да не са благодарни - за уханието на домашна храна, за вкуса от детството, за песните и танците.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт