Вторник, 03 Май 2022
    
Мнения Царево

Георги Лапчев-кмет на Царево: Общините сме в капан

  01.02.2022 16:57  
Георги Лапчев-кмет на Царево: Общините сме в капан

Силвия Шатърова

"Общините сме в капан, категорично мога да го заявя", каза кметът на Царево Георги Лапчев. Причината е, че в момента няма приет държавен бюджет, очертава се той да стане факт преза април, а след това  ще бъде приет общинския. До тогава по закон общините ползват 1/12 от предходния бюджет. Но приходите им са  едни и същи, а разходите за ток, горива, дърва са скочили двойно и тройно. Това поражда напрежение. Не е ясно дали да се предвижда капиталова програма, допреди 10 дни кметовете не знаеха каква ще е минималната работна заплата в страната, за да знаят да стъпят на нея. Голяма част от морските общини са лишени и от общата изравнителна субсидия защото са изрядни към фиска.

„Вместо да има компенсаторен механизъм, общините ще плащат още повече. Като се лишим от такси, ще стане още по-скъпо. Но ще има ли дотиране от държавата, това не е ясно, а трябва да го заложим в бюджета. Какво да правим със социалните патронажи – цените на стоките са увеличени. Какво се случва с туризма – нищо не се прави и не се случва с концесиите. Проблемът е всеобщ и ще се налагат икономии“, попита кметът на Царево Георги Лапчев.

Според него кметовете се чудят сега да залагат ли разходи за забавачките или това ще бъде поето от държавата. Още не е ясно каква ще е сумата която кметовете да заложат за дофинансиране за тези т.нар.безплатни детски градини.

„Голяма част от обществото не прави разлика между държава или община и се обръщат към кмета. Трудно е да обясним на един човек, че този проблем не е общински, а държвен", добавя още той.


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения Царево
Георги Лапчев-кмет на Царево: Общините сме в капан
  01.02.2022 16:57      

Силвия Шатърова "Общините сме в капан, категорично мога да го заявя", каза кмет