Вторник, 03 Май 2022
    
Мнения Поморие

Кметът на Поморие Иван Алексиев: Държавата избяга от водната криза, като дотира с 60 млн. лева ВиК -сектора

  01.02.2022 12:59  
 Кметът на Поморие Иван Алексиев: Държавата избяга от водната криза, като дотира с 60 млн. лева ВиК -сектора

Силвия Шатърова

Ако държавата не беше отпуснала 61 млн лева за ВиК-сектора, щеще да настъпи водна криза и режим на водата, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев. Според него това е директна държавна субсидия, защото ако ВиК дружествата не си  платят тока цели  населени места ще останат без вода, а първи в тази посока са тръгнали в Ямбол. Това е панически ход, в същото време ние нямаме право да субсидираме други държавни дружества, каквито са болниците, а привителството ни упреква нас -общините, заяви още той.

По думите му заради създалала се сиуация с цената на електроенргия община Поморие е на ръчно управление. В общината лампите светят през ден, уличното осветление е 70 % от общите сметки за ток за енергия на общината.

Кметът на Поморие бе категоричен, че цифрите са фрапантни. „В момента е модерно да имаме Министерство на иновациите, но в общините сме принудени да минем на ръчно управление. Каква е нашата иновация – общината на ръчно управление на уличното осветление. То е 70% от разхода за електроенергия на една община. Ако го спрем, ще се повиши рискът от увеличаване на престъпността. В момента МВР е ангажирано да лови кметовете-престъпници и няма да има време да лови обикновените“.

Алексиев посочи и конкретни примери с детски градини и училища. „Не може да не отбележим и голям парадокс. Декемврийската фактура за детските градини, която получихме в началото на 2021 г., е за потребление от 41 000 кВтч. Във фактурата за същия период от тази година имаме 35 000 кВтч, т.е. по-малко потребление. Стойността за края на 2020 г. е 10 250 лв. за детските градини, а в момента е 23 200 лв. или средно с 226% увеличение“.

„3 дни поред експерти излизат и казват как кметовете не могат да си направят сметките. Нашите излизат, но на държавата и правителството не. Ноември имахме парламентарни, а не местни избори, И избрахме редовно правителство, защо кметовете сме виновни за всичко в държавата? По разпореждане се влиза на проверка и с показания на 2 свидетели се образуват досъдебни производства Това промяна ли е или изчегъргване? , категоричен бе поморийският кмет, а колегите му от Приморско, Царево и Айтос споделиха сходни примери.

Те посочиха, че министър Нинова е обявила 30% увеличение за общините за капиталови инвестиции, за да си платят и увеличените сметки за тока. „Това е несериозно. С целева субсидия не може да се плащат текущи разходи“, коментираха кметовете от област Бургас. Община Поморие се оказва и извън списъка за обща изравнителна субсидия заради 120% събираемост на приходите.

 


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения Царево
Георги Лапчев-кмет на Царево: Общините сме в капан
  01.02.2022 16:57      

Силвия Шатърова "Общините сме в капан, категорично мога да го заявя", каза кмет