Събота, 23 Апр 2022
    
Бизнес Бургас

Стоян Георгиев, сладкарници „Роза“: Хората започнаха да търсят по-евтиничкото

  22.01.2022 17:45  
Стоян Георгиев, сладкарници „Роза“: Хората започнаха да търсят по-евтиничкото

Дона МИТЕВА

Още се държим на повърхността, но както вървят нещата – не е на добре. Увеличава се всичко, казва сладкарят, по повод на това, че скокът на всички продукти, ток и газ се отразява на бизнеса, а и на покупателната способност на хората. Като суровина няма нещо, което да не е повишено – захар, сметана, млечни продукти, брашно. Така започва разговорът ни със Стоян Георгиев, известният в Бургас сладкар, преди още да съм го попитала каквото и да е. Явно темата за цените, сметките е непрекъснато в главата му.

„Най-страшно е повишението на сметките за тока. При нас то е два пъти, в сравнение с предходна година по това време. Услугите също се вдигнаха. Ремонтите на нашата техника са повишени, и то много. Пандемията също ни удари. Увеличената цена на горивото също усещаме - ние не сме само с производство, а и доставка. Наближава лятото, когато всичко доставяме до врата на хотелите. Работната заплата също върви нагоре“ – рисува в едри щрихи Георгиев онова, което го тревожи.

Той наблюдава внимателно и клиентите си, как все по-дълго се застояват пред витрината – по-скоро избирайки по цената, отколкото по това какво се иска на душата. „Виждам, че при хубаво време, въпреки пандемията, бургазлии и гости на града искат да си доставят удоволствие и сядат при нас. Но избират по-евтиничкото. Ако трябва да си вземат нещо за вкъщи, избират по-малкия грамаж, не е както преди – направо цяла торта. Ограничават се“, казва сладкарят.

Цените на сладориите са вдигнати с 10-15%, но собственикът на сладкарниците смята, че ако вървят така нещата, сигурно в скоро време ще бъдат повишени още, защото няма как да се устои на пазара.

Обемите на производство също са намалени. Броят на работната ръка е намален. Работодателят признава, че трудно се намират качествени сладкари, които обаче искат и добри заплати. „Прави са си хората – като отидат на магазина – плащат. Не можем да ги държим на минимални работни заплати. Всеки трябва да си получава заслуженото възнаграждение. Имаме майстори, които работят при нас от 20 години“, казва Георгиев.

 


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур