Събота, 23 Апр 2022
    
Бизнес

Димитър Людиев, хлебопроизводител: Такава криза не е била

  22.01.2022 14:28  
Димитър Людиев, хлебопроизводител: Такава криза не е била

Дона МИТЕВА

Повишението на цената на ел.енергията и газа удари не само общините. Частният бизнес също е потърпевш. Собственикът на една от фирмите, производители на хляб и хлебни изделия, която стои отлично на пазара в Бургас и региона - Димитър Людиев, определя сегашното положение, свързано със скока на цената ел. енергията като повече от трагично. По негови думи сметките са увеличени четири пъти. „Миналата година по това време сметките ни за този обем работа бяха около 15 хиляди лева, сега сметката ми е 62 хиляди лева“, дава пример той. Същевременно на този етап няма подпомагане, докато за октомври и ноември такова е имало, включено в декемврийските сметки.

„Миналата година празнувахме тридесет години от създаването на нашата фирма. Такава криза не е била. Все сме минавали през трудности, но сега е страшно. За няколко месеца ни побъркаха“, рисува икономическата ситуация във фирмата бившият общински съветник.

Сега не е ясно дали ще има подпомагане, от една страна, а от друга – EVN не са съгласни на разсрочване. „Този месец имам един кредит – ще го използвам да си платя тока, а другия се надявам държавата наистина да помогне, така както се обещава. Без подпомагане няма как да се случи. Не можем да вдигаме повече цените, защото пазарът не го приема. Вдигнахме горе-долу с около 20%, нагоре – хората започват да се сърдят. Намалява продажбата на хляб. Дори при високите класове хляб – започва продукцията да остава“.

Покрай електроенергията всичко се вдига, подчертава Людиев. „Брашното се вдигна почти двойно. Плащаме близо хиляда лева за тон брашно тип 500. Опаковките по същия начин – цената им се вдигна много. Алуминиевите формички, не само че ги увеличиха, но и изчезват от пазара“, рисува картината собственикът на хлебозавод в Бургас, който оглавява и Регионалния съюз на хлебопроизводителите.

Людиев има контакти със свои колеги от Германия, които имат предприятие с параметрите на неговото. От разговорите с тях става ясно, че там – пак страна от ЕС, цената на ел. енергията за индустрията се договаря еднократно за цялата година. И тя е по-евтина за предприятията, сравнено с тази за битовите абонати.

„Миналата година на колегата цената, която е договорена за цяла година, е била 13 евроцента плюс 4 за пренос. Тази година е 16 евроцента плюс въпросните 4 евроцента за пренос. Това е там, а при нас всеки ден цената е различна. Никой инвеститор няма да дойде да инвестира у нас при тази нестабилност“, дава пример за сродното предприятие от Германия Людиев, допълвайки, че битовият ток там е 26 евроцента. Той подчертава, че логиката големите потребители да получават по-ниски цени стабилизира икономиката, а това, което в момента се случва у нас, я руши. Унищожават се бизнеси.

Според хлебопроизводителя трябва да се промени начинът на ценообразуване при ел. енергията. Да се премахнат борсите също, защото там има монопол. Държавата да подпомогне предприятията да си изградят фотоволтаици за своите нужди, е друго конструктивно предложение. „Не искам европейски или средства от държавата, за да продавам скъп ток. Искам да си направя фотоволтаици, които да са за моя нужда. От пет години го говоря това“, заключава Людиев, допълвайки: „Бизнесът иска да има стабилни правила и сигурност“.

Политиката на фирмата за работната ръка е твърда – заплати не се пипат и се изплащат навреме. „В технолозите се инвестира години наред в обучение и развитие, как да ги загубиш“.

Цената на масовия хляб в момента е увеличена средно с 20 стотинки от производителя и от 1.20 вече 1.40.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур