Събота, 23 Апр 2022
    
Бизнес

Анкета показва: Най-много съкратени при нова ковид вълна ще има в Бургас

  22.01.2022 12:19  
Анкета показва: Най-много съкратени при нова ковид вълна ще има в Бургас

Дона МИТЕВА

В област Бургас потребностите от работна сила за следващите месеци надхвърлят близо 3 пъти броя на регистрираните безработни. Петте най-търсени професии в Бургаско са работник в озеленяването, строител, строител-монтажник, готвач, сервитьор-барман.

Професиите, за които работодателите срещат затруднения да намерят нужните им специалисти в нашия регион са продавач-консултант, заварчик и строител. Това сочат данните от проучване на потребностите на работодателите от работна сила, направено от Агенцията по заетостта, в края на миналата година. В него от Бургаска област са участвали в попълването на онлайн анкетните карти 219 работодатели.

Анкетната карта е универсална за всички области и съдържа 24 въпроса, като 8 от тях са свързани с демографията на предприятията, а останалите касаят конкретната тематика.

 

Последващата  ковид вълна

 

 би предизвикала съкращаване на 18 164 работни места в национален мащаб. Най-много хора ще бъдат съкратени в област Бургас – 3819, следват Пловдив и Пазарджик съответно с 2285 и 1995 работни места. Любопитен факт е, че по 50 от предложените 179 професии не са посочени потребности. Сред професиите, които няма да се търсят през следващите 12 месеца са такива като аниматори в туризма; данъчен и митнически посредник; пътен строител; корабен техник и др.

Според изследването сред двадесетте най-търсени специалисти, заявени от работодателите са медицинска сестра, шофьор, учител, лекар,  строителен инженер. От изброените 38 специалности само по 2 от професиите не са посочени потребности –  журналист и преводач.

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа" - Бургас

Коментарът на Иван Костадинов, председател на КТ „Подкрепа“ – Бургас на изнесените факти е, че липсата на работна ръка е обяснима – не всички, които са без работа, се регистрират в бюрата по труда.

„Разминаването в търсенето и предлагането на работна ръка е очевидно и не е за първи път. Една част от хората, които се регистрират в бюрата по труда, търсят работа, но гледат да не я намерят. Срещал съм се с такава случаи неведнъж: експертите предлагат работа на безработни, и то неведнъж, и то позиции, които принципно са удачни, но те не ги приемат. Сега вече след третия отказ такива хора трябва да бъдат дерегистрирани. Това е и една от причините да се търсят много работници най-вече в тези професии като озеленител, готвач, сервитьор, пък и много други. Да не забравяме и строителите, които също са винаги търсени“, казва Костадинов. 

По думите му други професии пък са категорично сезонни за нашия регион. „Сервитьорите и готвачите са много актуални, но по време на туристическия сезон. Бургаският капацитет на заведенията, особено сега, когато отново някои затварят, не е толкова голям, че да поеме всички освободени от курортите. Така че при тези професии има сериозна временна заетост и сериозна временна безработица“.

От опита на годините синдикалистът казва, че често тези професии са подценявани. Мнозина смятат, че „като вземат таблата, са сервитьори, а като  хванат черпака, са готвачи“. Заради временната трудова заетост често тези професии се упражняват през лятото от студенти и ученици от горните класове.

София-град логично е областта с

 

най-голям брой заявени потребности от работна сила

 

 

 през следващите 12 месеца – общо 24 577 работници и специалисти, което е 12.7% от всички обявени потребности в страната. Следва област Пловдив с 11.8% и област Бургас – с 8.7%.

Областта, в която ще се търсят най-голям спектър от специалности, е Пловдив – с 47, следват Варна – с 43. Бургас и София-столица са на трето място – с 42 специалности. На дъното на класацията със заявени ограничен брой специалности са Ловеч – с 8, Хасково и Разград – с 12 и Кърджали – с 15.

При допитването за специалистите с висше образование или професии, изискващи правоспособност най-много професии са заявили работодателите в област София-столица – 20 от 36. Бургаските работодатели и тези от Видин са заявили 16. Областите с най-малко заявени професии, изискващи висше образование или правоспособност, са Сливен и Разград – с 5 , Враца, Кърджали и Кюстендил – с по 7 професии.

Като цяло във всички области, с изключение на Габрово, повече от 50% от работодателите срещат затруднения при осигуряване на нужната им работна ръка.

Най-много специалисти със средно образование в сферата на търговията на едро и дребно ще се търсят след 3-5 години в София-град – над 6410, следват Бургас и Варна съответно с близо 3093 и 2528. Специалисти в строителството ще са нужни най-много на работодателите в област Бургас – 2232, Варна – 1916 и в Софийска област – 1325.

 

В Бургас нерядко се пускат

 

 обяви за обучение на желаещи да станат заварчици.

 

Човек, организиращ такива курсове казва, че принципно малко са желаещите да усвоят тази нелека професия. Записват се 4-5 човека, а до завършване стигат 2-3.

Голяма част от кандидатите да завършат такива курсове го правят подмамени от факта, че хора с подобна квалификация, са добре заплатени. Но когато разберат каква е същността на професията и се сблъскат с теренната работа – им се изпарява желанието. Не помага дори това, че хора с тази професия се търсят не само у нас, а и в чужбина, където и заплащането е още по- сериозно.

„Баланс между търсенето и предлагането на работа трябва наистина да се търси, макар че всеки има право на избор. Със сигурност няма и готова рецепта как може да се случи това“, убеден е Иван Костадинов.

Що се отнася до това, че голяма част  

от младите хора, които излизат на пазара на труда,

 

било то след средно или след висше образование, не се вписват в конвенционалните представи за трудова заетост и не желаят да имат постоянни работни места и израстване в кариерата, синдикалистът коментира, че всеки случай е уникален по същността си. „Не можем да сложим всички млади хора под общ знаменател, но се усеща такава тенденция. Самият факт, че при интервю за работа обикновено първо питат за заплатата и представите им често се разминават с това, което работодателите предлагат“, казва той, допълвайки, че има и такива, които разчитат на средствата от родителите си и нямат никакви амбиции за кариера. На обратния полюс синдикалистът поставя амбициозните млади хора, които упорито и с много труд градят кариера и имат амбиция да се доказват като отлични специалисти.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур