Събота, 23 Апр 2022
    
Карнобат

Ангел Митрев, изпълнителен директор на „Карина“ АД - Карнобат: Може да си отидем от пазара

  22.01.2022 15:10  
Ангел Митрев, изпълнителен директор на „Карина“ АД - Карнобат: Може да си отидем от пазара

Дона МИТЕВА

Шивачеството е занимание трудно, сега в тези тежки  времена на оцеляване малките ателиета, където всеки може да занесе якето за смяна на ципа или панталона, да се подгъне – хлопнаха кепенците. Трудни времена са и за онези фирми, които имат име на пазара и дават хляб на доста семейства.

„Техниката, с която разполагаме – това са шевни машини, машини, които извършват кроене и подлепване на материалите – преси, са много енергоемки. Особено пресите. Те вдигат температура до 160 – 170 градуса. Без нея изделието – ризата например, не може да се подлепи. Септември, октомври имахме 4 хиляди лева сметка ток, сега – за декември имаме 12 хиляди. Три пъти и половина по-скъп ток. Отоплението ни е на компресирана газ. 2.98 лв. е цената на кубика. Не може да си позволим парното да работи непрекъснато. Пускаме го за 2 часа. Така заедно с машините, които работят, се поддържа добра температура. Всеки ден плащаме за газ 550 – 560 лева, а миналата година сме плащали 160 - 170 лева на ден“, казва Митрев. По груба сметка само за компресираната газ на месец харчът е 11 – 12 хиляди. Изпълнителният директор очаква сметката за тока за януари да е около 14 хиляди лева. Или само за двете фактури 26 хиляди лева.

Карнобатската фирма „Карина“ изработва дамско и мъжко леко облекло – ризи, блузи и рокли на ишлеме. Изнася за чужбина, но не определят сами цената на изделията си.

Външните услуги също много са вдигнали цените. „Ние бяхме на абонаменти към различни фирми – различни техници, счетоводни услуги. От 5 – 6 години не бяха вдигали цените. Сега обаче и те не могат да издържат и ние преподписваме с тях на нови цени. Договорите са с 30 до 50% по-високи. Едно след друго – нещата се натрупват и разходите ни, като сложим и материалите, които драстично скочиха, и услугите, всичко стига до 40 - 42 хиляди лева. Това само за консумативи. От там нататък и заплати“, прави сметката Митрев с ясното съзнание, че ако се продължава така – нищо чудно да си отидат от пазара. Компенсациите, които от държавата обещават, биха помогнали и това е доказано на практика от предните месеци. Но като цяло са капка в морето от харчове.

Фирмата не ползва никаква друга форма на подпомагане, защото не отговаря на условията.

В момента в „Карина“ работят общо 95 души. Само за сравнение – преди 4 години работещите са били 400, а преди 7 години – 600.

Ангел Митрев слага фактите на масата, не се оплаква – знае, че фирмата, която управлява, не е единствената на този хал в страната.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур