Събота, 23 Апр 2022
    
Бизнес

Красимир Киров, главен изпълнителен директор на Krasico Sport: Липсата на сигурност плаши най-много

  22.01.2022 15:54  
Красимир Киров, главен изпълнителен директор на Krasico Sport: Липсата на сигурност плаши най-много
Среща на Цанко Цанков с главния изпълнителен директор на Krasico Sport – Красимир Киров

Дона МИТЕВА

Липсата на сигурност е онова нещо, което плаши най-много бургаския бизнесмен, който облича много спортисти, защото е мениджър на фирмата, производител на спортна екипировка и артикули. Със сигурност това не са само негови притеснения.

„Причината за липсваща сигурност са много странните изказвания от страна на правителството, че са заделени милиард и половина за бизнеса. Ние така и не ги виждаме. Когато трябваше да ги видим – декември да ни помогнат, както се помогна октомври и ноември със 110 лева на мегаватчас, не се случи. Пак щеше да е нещо. Съгласен съм, че трябва да се мисли за пандемията и още за много неща, но и бизнесът не трябва да се игнорира“, казва Киров. Дори смята, че ако се обяви, че няма да има помощ – всеки работодател ще си търси варианти да се справя със сложната ситуация.

Krasico Sport е фирма, в която работят 70 човека. В момента тя не повишава цените на изделията си. „Повишението на цената е като бумеранг. Направим ли го – ще има застой в поръчките. Това е още по-лошо. Като няма поръчки – няма работа и хората остават на улицата“, казва Киров.

Ако се знае, че държавата няма да помага, той обмисля да се пристъпи към съкращаване на персонал и вдигане внимателно на цените. „В момента тупкаме топката само и чакаме какво ще се случи“, обяснява със спортен термин случващото се бургазлията. „Все още се надяваме, но човек да се надява е абсурдно – трябва да търси варианти“, смята бургазлията и допълва, че е логично да се помогне в най-тежките месеци на родния бизнес.

Фирмата има два цеха – единият е в Бургас, другият – в Ямбол. Парадоксално, но факт: цената на тока е различна. „Ние сме под наем и в двете помещения и сме зависими от факторите на наемодателя. В Бургас 0.55 лв. е киловатът без ДДС, а в Ямбол е 0.62 лв. без ДДС. Изчислено в нашата продукция - това прави три лева нагоре във всяко едно яке, анцуг или друго изделие. Само заради тока“, смята Киров.

Според него още от началото на демокрацията трябваше да започне плавното увеличаване на минималната работна заплата. Сега щеше да е над 1000. „Нямам нищо против да се вдига стандартът на живот. Само че по 60 лева нагоре на заплатата за година за нас, работодателите, е трудно. За нашата фирма от 70 човека – ето ти още 4200 лева отгоре, а има и осигуровки. Плюс сметките за ток - стават едни 10 хиляди лева на месец. Откъде трябва да ги намерим? Да вдигаме цените? Влизаме в жестока спирала. Ние сме спортна екипировка – клиентите ни могат да решат да изчакат или да търсят по-евтина екипировка. Не мога да ги виня“, обяснява изпълнителният директор.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур