Събота, 23 Апр 2022
    
Любопитно Общество

Бургазлийка следи трепетно новините от Казахстан

  22.01.2022 10:51  
Бургазлийка следи трепетно новините от Казахстан
Соня Енилова в Долина Шаров, Казахстан

Дона МИТЕВА

Малцина знаят, че бургазлийката Соня Енилова, едно известно име не само за бургаския, но и за българския туризъм, организатор на изложението „Вашата ваканция“, е тясно свързана с Казахстан. Държавата, която в момента не слиза от световния новинарски обмен заради размириците там и последствията от тях.

В периода 2015 - 2017 година Енилова работи в страната по проект на Европейския съюз – „Регионално развитие – Казахстан“. Има прекрасни спомени и наблюдения от страната и хората.

Заради тревожните новини, които идват от Казахстан, тя е писала на своите приятели там, за да разбере как са, но отговори за сега почти няма. Предполага, че има затруднения с интернета.

За сметка на това е получила съобщение в мрежата от бившата пиар-ка на проекта Зерип Косим, която в момента работи в частна фирма. То е на английски и в него се казва: „Уважаеми чуждестранни колеги журналисти!

От името на вашите колеги от Казахстан, любезно ви молим да не кликвате на фалшиви новини и националистически изявления. Трудно време е за всички в Казахстан. Моля за вашата подкрепа в нашата взаимна работа да поддържаме света правилно информиран.

В столицата Астана, сега Нурсултан, се организират изложения на регионите в Казахстан. Представят се местни продукти, храни, занаяти, традиции

Моля, публикувайте само проверена информация и факти! Журналистите от KZ публикуват информация в реално време за ситуацията в страната.

Ето какво казват нашите новини:

В Западен Казахстан започнаха мирни протести срещу повишените цени на газа в продължение на няколко дни. Президентът Токаев отговори на исканията им, като намали цените и уволни правителството. Той нареди да се проучи това увеличение на цените и причината за тях. Според официални лица не е използвана сила срещу тези протести.

Въпреки това голяма група от екстремисти и престъпници, казахстанци и чужденци, използваха мирни протести, за да ескалират ситуацията и да се опитат да свалят правителството в Казахстан. Те не са "мирни протестиращи, борещи се срещу режима". Това бяха висококвалифицирани хора, които знаят как да създават хаос и как да се бият с оръжие. Видях себе си от видеоклиповете в YouTube.

Източен Казахстан – температура минус 37 градуса

Тези терористи унищожиха цял град (моят роден град - Алмати), както и много части от други градове. Техните атаки бяха координирани и добре планирани – както виждаме от това колко бързо и професионално те установиха контрол над летища, полицейски и местни служби, оръжейни магазини.

Десетки хора загинаха, стотици бяха ранени с огнестрелни оръжия, можете да видите какво се случи с банки, супермаркети, магазини, автомобили.

В тази ситуация президентът трябваше да предприеме крайни мерки и да нареди на въоръжените сили да възстановят мира в Алмати и други градове.

Токаев поиска и миротворци от Организацията на договора за колективна сигурност. Изпратиха около 2500 души, които охраняват само стратегически обекти, като летища и космодрума.

Това не е "окупация" или нещо подобно, както го представят в западните медии. Казахстан моли своите съюзници и приятели да помогнат за възстановяването на мира и сигурността в страната ни. Той благодари на президентите на Армения, Киргизстан, Таджикистан, Русия и Беларус за незабавната помощ.

Благодаря на всички приятели, които се притесняваха и ми писаха с думи за подкрепа. Мир“.

Енилова подчертава, че момичето не работи в държавна администрация или фирма.

За Казахстан Соня Енилова казва, че е изключително богата държава, с малко население и голяма територия. „Казахстан има много богати природни ресурси. Цялата Менделеева таблица може да се намери там. И като география имат всичко. Там се намира и космодрумът „Байконур“ с космическото градче. Аралско море, планината Алтай, която е богата на уран, са все интересни обекти“, обяснява бургазлийката.

Хората определя като приятни, гостоприемни, предприемчиви. „За съжаление те са не много информирани в някои части на Казахстан. По-будните хора са в големите градове и най-вече в столицата. Докато работех там, тя се казваше Астана, а сега е прекръстена на името на бившия президент Нурсултан.  

 

По блясък и мащаби столицата им може да конкурира Дубай

 

В столицата има изключително ново строителство – красиви сгради, банкови, финансови институции. По мое време имаше строители от цял свят там. Това, което се вижда, по блясък и мащаби конкурира успешно Дубай“, обяснява Енилова.

Местното население са мюсюлмани, но понеже са били в рамките на СССР, в Казахстан има и много руснаци. Индустрията основно е добивна – нефт, газ.

„Има райони, например около Аралско море, до които няма асфалтиран път. Хората живеят бедно и се издържат от риболов. Не са много добре платени там.

 На космодрума „Байконур“

А пък онези, които работеха в нефтената индустрия, бяха финансово много добре. Те си позволяваха пътувания непрекъснато. Да кажа само, че казахите пътуват много – в страната и в чужбина. Ходят по два-три пъти на почивки, на пазар. Онези, които могат да си го позволят, не се спират“, рисува противоположностите в обществото на бившата съветска република бургазлийката с око на човек от туризма.

Обяснение за размириците, съвсем непрофесионално търси в това, че има някакво повишение на цените. „Там всичко бе много евтино, в сравнение с това, което е в Европа. Просто защото имат суровината. Горивата им бяха някакви стотинки. Смешни цени. Това, което се казва, че двойно се е увеличила цената, вероятно наистина е провокирало някакво недоволство“.

 

„Казахите са кибритлии хора, бързо се палят. Темпераментът им е централноазиатски и са огън хора“, разкрива своите впечатления жената.

 

 

Дали има намеса на външни сили, Енилова не смее да каже нищо. Нейните спомени са, че там винаги е имало строг военен контрол.

„Проверките и на влизане, и на излизане в Казахстан са много по-стриктни отколкото в нашите европейски летища. Включително, винаги ти проверяват и лаптопа. Задължително трябва да го включиш – гледат нещо. Имат си строги правила.

Има подписано споразумение за сътрудничество между БРТА и област Източен Казахстан

В Астана, в столицата, където живях, винаги са се разхождали военни патрули, и то по трима. Вървят заедно тримата, спират някъде и застават с гърбове на триъгълник на тротоара и всеки гледа в една посока. Казвам тези примери, за да подчертая, че винаги е имало ред и дисциплина“, описва живота преди няколко години в Казахстан Соня Енилова.

 

Казахите обичат много България

 

Тя пази прекрасни впечатления най-вече от контакта си с хората. „Те обичат много България. Още на техния пипер по магазините и в ресторантите пише „Болгарский перец“.

Ходила съм в агенция за недвижими имоти. От разговорите с техните брокери разбрах, че много хора са си купили по Черноморието недвижими имоти.

Една от шефките на голяма туроператорска фирма, позиционирана в столицата Нурсултан, имаше къща в Свети Влас. Тя подчертаваше, че ако не прекара поне един месец на българското море, се чувства невъзстановена за годината. Жената разказваше на своите познати за калолечението и процедурите, които си прави самата тя, вземайки луга и кал от Поморийското езеро.

Докъм 2016 имаше чартърни полети и много хора идваха у нас като туристи. След това, като спряха чартърите – пътуват повече за Истанбул“, обясни Енилова, връщайки се към спомените, оставили трайни следи у нея от пребиваването й в Казахстан.

Не закъсня  добрата новина – отговор от един от приятелите на Соня – Нурсултан: "В днешно време ситуацията тук се подобрява, надявам се страната скоро да се възстанови от всички тези стачки".

Връщайки се към времето, прекарано в Казахстан и разглеждайки отново фотоси, Енилова подчертава, че има направени хиляди снимки и безброй прекрасни спомени, които трайно я свързват с тази страна и хората в нея. Затова и тя се надява новините, идващи от там, да са добри.


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур