Вторник, 19 Апр 2022
    
Бургас Култура

Зелените сертификати удариха културата по джоба

  18.01.2022 17:31  
Зелените сертификати удариха културата по джоба

ГЕРБ предлага по-ниски наеми за зали

 

Георги РУСИНОВ

 

Групата общински съветници от ГЕРБ-Бургас предлагат да се гласуват мерки в помощ на културата. Те напомнят, че сферата на културата и творческите индустрии е сред най-засегнатата от ограниченията в условията на пандемия от COVID-19.

„Още при обявяване на извънредна епидемична обстановка Общинският съвет - Бургас прие поредица от мерки в подкрепа на сектора, които впоследствие бяха актуализирани и разширени. Със свое решение Общински съвет – Бургас прие за периода на обявената извънредна епидемична обстановка да се намалят пропорционално цените за наемане на обектите общинска собственост, в които се провеждат културни, спортни и други събития, съразмерно с действащите заповеди на министъра на здравеопазването ограничения за заетост на местата, отнесени към общия капацитет на помещението или съоръжението“, посочват съветниците.

С влизането в сила на заповед на здравния министър от 19.10.2021-ва горепосоченото решение на Общински съвет – Бургас е неприложимо, тъй като културните и спорните пространства могат да имат 100 процентова заетост от посетители, които представят зелен сертификат за ваксинация или направен тест.

„Промяната в правилата се отрази рязко върху посещаемостта на събитията, което предизвика реакция от страна на културните организатори. Те потърсиха контакт с нас като общински съветници и ни сезираха за невъзможността да организират събития при пълен наем. Според тях новите обстоятелства водят до фактически локдаун, тъй като публиката не е достатъчна и провеждането на събития е нерентабилно“, пишат от ГЕРБ.

Отмяната на събития се отразявала негативно и на приходите на Общината.

„При направена справка в Община Бургас – в периода от 1 септември до 20 октомври приходите от външни продукции, представени в Културен дом НХК, при позволена заетост 50 процента от капацитета, са 4630 лв. За периода 21 октомври – 15 ноември приходът е 800 лв., като първите десет дни след новата заповед всички предварително планирани събития в основната зала на Културен дом НХК бяха отменени“, обясняват в докладната записка съветниците.

В тази връзка те предлагат организаторите на културни събития в пространства общинска собственост да заплащат наем, реципрочен на продадените билети, но не по-малко от 70% от наема на съответното място. Пояснява се предложената мярка да важи до отмяна на извънредната епидемична обстановка.

В предоставения срок е постъпило предложение от Диана Саватева – зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“, което е възприето и отразено в проекта за решение.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата