Сряда, 20 Апр 2022
    
Общество

Здравното министерство опроверга Атанас Мангъров за починалите ваксинирани

  18.01.2022 13:24  
Здравното министерство опроверга Атанас Мангъров за починалите ваксинирани

 В съобщение до медиите Министерството на здравеопазването опроверга теза на инфекциониста доц. Атанас Мангъров за починалите ваксинирани срещу COVID-19. "В страната ни няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход", съобщава ведомството заради твърденията на Мангъров в неделя (16 януари) по "Нова телевизия", че има "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани".

"В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход", съобщава здравното министерство. Посочва, че нежеланите лекарствени реакции се следят от Изпълнителната агенция по лекарствата и макар към институцията от декември по-миналата година да са подадени общо девет сигнала за "подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID-19, нито един от случаите това не е било доказано".

Според данни на здравното министерство за изминалите 14 дни над 93% от починалите с COVID-19 са били неваксинирани. От подадените около 3900 сигнала към агенцията по лекарствата за нежелани реакции след ваксиниране срещу коронавируса, около 10% "отговарят на критериите за сериозност".

"Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ", посочва здравното министерство.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Сунгурларе
Д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе: Нито един политик миналата година не коментира българските общини
  19.01.2022 13:40      

Дона МИТЕВА Общини започват ограничения - пускат с режим улично осветление, обират всякак