Вторник, 19 Апр 2022
    
Бургас Любопитно

Днес празнува едно от бургаските езера

  18.01.2022 10:00  
Днес празнува едно от бургаските езера

 Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. Днес, наред с хората празнува и то-едно от трите бургаски езера.

То е по-плитко и солено от останалите, поради което е привлекателно за специфични биологични видове. Атанасовското езеро вече е емблематично с ятата фламинги. Този вид птица от няколко години живее целогодишно в Бургас и се превръща в един от новите символи на града.

„Атанасовското езеро е богатство за нашия град. Съхраняването на неговата флора и фауна, на неговата красота, е наше задължение. Едновременно с това ще продължим да го показваме на нашите гости по интересен, но щадящ и устойчив начин, защото то е една от причините за нашата туристическа привлекателност. Поздравявам и всички бургазлии, които празнуват имен ден днес!“, каза кметът Димитър Николов.

По повод рождения си ден, днес в Регионална библиотека „П.Яворов“ ще бъде представена книгата „Полет в солта“- нарисувана и издадена от младата художничка Биляна Дешева.

През юли 2020 г. Биляна прекара един месец на „симБиотично“, рисувайки Атанасовското езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна, десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да може повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовското езеро.

Биляна обаче не спря дотук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание „Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовското езеро.

На 18 януари 2022 г. от 18 часа в залата на Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражният филм Landless на художник - сценографа Любика Георгиева - дебютната ѝ изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект "Полет в солта", финансиран от Национален фонд „Култура“ в партньорство с БФБ и БДЗП.

Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости.

Във фейсбук страницата на Българска фондация „Биоразнообразие“ ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват.

Събитието се организира в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота", който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и „Заедно“ 2011.

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата