Вторник, 19 Апр 2022
    
Общество Созопол

След похарчени 3,5 млн. лева за улично осветление, „Милет“ и „Кирил и Методий“ в Созопол тънат в мрак

  18.01.2022 11:43  
След похарчени 3,5 млн. лева за улично осветление, „Милет“ и „Кирил и Методий“ в Созопол тънат в мрак

Умните лампи отказват на места в града

 

 

Моника ИЛИЕВА

 

Инвестиция за над 3,5 млн. лева, вложена в уличното осветление на Старинен Созопол, е на път да се окаже неефективна. Умното осветление отказа на места в града, а там, където работи, не оправдава целта на мащабната собствена инвестиция на Община Созопол. Успоредните „Милет“ и „Кирил и Методий“ са „изгаснали“ от новогодишните празници насам и повече приличат на „пещери“, каза пред „Черноморски фар“ Георги Пинелов, председател на Общинския съвет в Созопол.

„Улиците „Милет" и „Кирил и Методий" не светят от около Нова година. Осветлението им се включва прекалено късно. А по проекта, както преди време ни обясни предходният градоначалник Панайот Рейзи, трябваше осветителните тела да са достатъчно интелигентни, за да се включват сами. Като не се включват, когато се стъмва, кога го правят?“, попита реторично Пинелов в позицията си на гражданин, който живее в Созопол.

От думите му става ясно, че това е недотам добре изпълнен проект от 2017 година, колкото и да е изглеждал многообещаващо по отношение на енергоспестяващата си задача. „Това, което ни обясни предходният кмет бе, че ще реализираме големи икономии на електроенергия от улично осветление. Единодушно приехме проекта. И нямаше как да е иначе, след като е рационално и изгодно за Созопол. Уличното осветление гълта огромен финансов ресурс – общински. Няма здравомислеща местна власт, която да се откаже от проект, който ще доведе до спестяване на такава електроенергия. Според параметрите, новото осветление трябваше да се изплати от икономиите, които само реализира, в рамките на от 6 до 8 години. Проектът на стойност близо 4 млн. лв. се оказа неефективен, не сме икономисали кой знае колко“, коментира Георги Пинелов.

Тук е моментът да припомним, че през 2017 г., по време на управлението на Панайот Рейзи, Община Созопол изпълнява проект за подмяна на уличното осветление в града. Проектът под името „Проектиране и изпълнение на енергоспестяващи мерки и дейности по модернизация, реконструкция, интелигентно управление и енергиен мениджмънт на система за улично осветление на община Созопол” е изцяло финансиран от Общината. Стойността му е за над 3,5 млн. лева. Предвид спецификата в архитектурата на града, част от осветителните тела са монтирани върху фасадите на отделни имоти, но със съгласието на собствениците им. Подмяната на старите осветителни тела с LED е по одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) модел. По линия на същия проект освен в Созопол, ново осветление имат и в Черноморец, и в селата: Росен, Габър, Зидарово, Атия, Крушевец, Равадиново, Равна гора, Присад, Индже войвода, Вършило.

Пинелов разясни, че със сигурност сметките за ток на общината са се повишили двойно за последното тримесечие на 2021 г. – октомври, ноември, декември. Информацията е получена при неформален разговор с кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Именно тази сметка е едно от най-големите пера на община Созопол. „Например с него можехме да върнем заема в размер на 3 млн. лева, който държавата ни отпусна, за да платим сметките на един предходен кмет. В онзи момент, когато се наложи да го изтеглим, имаше много контрагенти, които искаха да блокират общинската сметка. След като финансовият ресурс постъпи, веднага бе разпределен по задълженията“, акцентира, не без гняв, председателят на ОбС – Созопол.

На въпрос на „Черноморски фар“ дали и как ще се отрази неприетият общински бюджет на проектите на Общината Георги Пинелов изясни, че не е запознат с Бюджет `22. И допълни, че по населени места в общината, например хората в Черноморец – най-големият данъкоплатец, искат да се направят определени подобрения по инфраструктурата им или в сферата на услугите.

Какво написа Георги Пинелов, председател на Общински съвет в Созопол в личния си профил в мрежата:

„Това не е снимка от пещера! Ако не виждате нищо, проблемът не е у вас. За да ви помогна, ще ви кажа, че това са улиците "Милет" и "Кирил и Методий" в Созопол, въпреки че може би нищо не виждате. Улицата е част от т.нар. проект за умно осветление и явен "видим резултат" от "работа, работа, работа". Освен да осветява, умното общинско осветление трябваше и да пести ел. енергия. То не прави ни едното, ни другото. Само да припомня, че като част от този проект бяха подменени автентичните чугунени стълбове с бутафорни, но "италиански", пластмасови ??? Е, не бяха сменени кабелните трасета, от което имаше нужда, но "няма проблем" - всичко е "точно". Кой ли "мозък" (нямам предвид оня Лъчо от парламента) роди тази безумно-престъпна идея? Тогава разбрах, че физиката и химията не са ми силата. Защо ли? Защото се оказа, че чугунът се изпарявал! Да, да, и аз не съм предполагал. И до днес няма помен от подменените чугунени стълбове и никой не ги е виждал. Иначе напълно се доказа, че устойчивост и ефект от многомилионния проект няма, но не за всички. Фирмата изпълнител, "случайно" се оказва приближена на кмета на едно възрожденско градче от същинска Средна гора, който отново "случайно" е съпартиец на доскорошния ни местен велможа. Така че те са си много добре, да не ги мислим. Явно "работейки, работейки, работейки", са си заслужили своето? Хубав ден!“

Към 18.01.2022 г: Георги Пинелов, председател на ОбС-Созопол, е добавил нова информация, според която: „За да бъда докрай коректен е редно да споделя, че в умното осветление мозъка се завърна. Вече имаме светлина на споменатите от мен, дни по-рано, улици“, пише той.

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата