Понеделник, 11 Апр 2022
    
Бизнес Бургас Мнения

Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените

  09.01.2022 17:39  
Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените

Георги РУСИНОВ

 

„Черноморски фар“ потърси мнението на двама от икономистите в Общински съвет – Бургас каква ще е тяхната прогноза за икономическата 2022 и как цената на тока и поскъпването на други стоки и услуги ще се отрази върху потреблението и пазара на труда. Тодор Йосифов от ГЕРБ и Христо Панайотов от БСП коментираха експертно икономическата обстановка в момента и какво ни очаква в близкото бъдеще. Има ли спекула с някои цени и стоки, решение ли бе мораториумът и кога можем да излезем от настъпилата икономическа криза, произтекла от пандемията от COVID-19. Вижте прогнозите на експертите:

 

Тодор Йосифов: Нужни са компенсации за бизнеса, за да оцелее

 

Икономиката е кръгов процес и всяко покачване на цени на вложени в производството материали и услуги, като тока например, ще се отрази на крайната цена на продукта за потребителя. Това сподели Тодор Йосифов пред наш репортер.

Той изтъква, че в Бургас и региона има много малки и средни предприятия, които ежедневно се борят със свои конкуренти от Източна Европа, за да привлекат поръчки от големи западни компании.

„И тези фирми осигуряват прехраната и се грижат за хиляди наши съграждани, които са на работа при тях. Определящ фактор, който досега им дава предимство, са качеството и цената, срокът на доставка. Мениджмънтът им успява в тези трудни времена да печели поръчки и да задържи на работа кадрите си, заети в производствата тук. И да поддържа артерията на икономическия цикъл. Но проблемът с покачването на цените на основни производствени суровини или услуги като електричеството например, винаги ще се отрази негативно върху формирането на изходната цена на продукцията“, пояснява той.

Категоричен е, че без помощ и конкретни мерки, финансови стимули и субсидиране от страна на държавата много от тях няма как да продължат да бъдат конкурентоспособни и може би ще изгубят част от бъдещите си поръчки като доставчици на европейския и световния пазар.

„И това ще се отрази първо на хората, работещи там – нашите съграждани. Считам, че са нужни компенсации за бизнеса, ако цените на тока се покачат, за да може той да оцелее. Конкретни мерки срещу галопиращата инфлация и помощ към хората, създаващи икономиката на страната ни“, изрази мнение икономистът.

Шок цената на тока удря сериозно по джоба граждани и бизнес

Мораториумът е бил необходимо и добро решение, но временно и което няма да има смисъл, ако не се комбинира с помощ към предприятията, смята Йосифов.

„В противен случай крайната цена ще я платят гражданите за съжаление. Не е рентабилно цената на тока да се качва без мерки за помощ към индустрията ни в цялостен национален мащаб – опасявам се, че това може да доведе до фалирали цехове, дори цели предприятия. Отделно е и шанс за нелоялни търговци за създаване на спекула за определени цени на крайни продукти на нашия пазар на дребно, което категорично не трябва да се допуска и е необходимо да бъде изолирано като процес в интерес на гражданите“, уточни той.

„Бюджетната рамка на всяка една икономическа единица в обществото ни се влияе в негативен план от покачването на цени, особено в условията на криза – мнението ми е, че не бива да се допуска битовият потребител да става заложник на неправилно приложени икономически инструменти. Моят съвет е и допълнително да се търси диалог с големите работодателски организации като АИКБ и КРИБ, да се комуникира с представителите на регионални МСП – те подсигуряват местния, национален и не в малък мащаб европейския пазар. Като икономист считам, че трябва винаги да се водим от максимата, че икономиката се прави за хората!“, завърши общинският съветник.

 

Христо Панайотов: Смятам, че преминахме пика на инфлация

 

Ще продължи ли инфлацията да расте и колко ще ни удари по джоба? Това попитахме магистъра „Публични финанси“, с дългогодишен опит на българския и международните капиталови пазари Христо Панайотов. Личното му мнение е, че страната ни е преминала пика на инфлацията и постепенно ще се наблюдават дефлационни процеси. Той пояснява, че прави тази прогноза с уговорката, че пандемията от COVID-19 вече е овладяна.

„Всеки нов щам може да се отрази негативно на световната търговия и да затрудни допълнително доставките, което неминуемо ще доведе до нови поскъпвания“, обяснява икономистът.

Според него за съжаление икономиката на България е все още високоенергоемка и всяка промяна в цената на електроносителите се отразява пряко в цената на крайния продукт.

„Цената на горивата се отразяват по-скоро косвено на местното производство и в по-голяма степен на вносните стоки. Но като цяло наблюдаваната в момента инфлация е внесена и се дължи на покачването на стойностите по световните борси от една страна и на затруднените доставки в резултат на пандемията. Неслучайно се наблюдават инфлационни рекорди във всички европейски страни“, казва той.

Усилено се говори, че ако ситуацията с тока продължава да е подобна, а именно непосилно високата цена за бизнеса, то тепърва ще следват фалити на фирми сред малкия и среден бизнес. Панайотов посочва, че фалити са възможни дори и в периоди на силен икономически ръст. Като цяло обаче е на мнение, че ценовият шок ще е временен, а и не трябвало да се пропуска и факта, че вече има редовно правителство и работещ парламент. Това ще дадяло възможност за разширяване на държавните стимули в подкрепа на бизнеса.

Заради скъпия ток: Ресторанти временно затварят

Някои експерти коментират и възможността определени нелоялни търговци да спекулират с цените на дадени стоки заради моментната ситуация.

„И това е възможна ситуация, но няма как да го твърдя без по-обстоен ценови анализ. Все пак само преди няколко дни приключиха коледните и новогодишни празници, а практиката в този момент от годината е за лек ценови скок поради увеличеното търсене“, отговори Панайотов.

Други икономисти пък разглеждат и възможността за печатането на допълнителни пари като възможност за изход от тежката ситуация. Общинският съветник от БСП твърди, че исторически е доказано, че това е най-грешното решение, което една държава може да вземе по време на инфлация.

„Още повече България е във валутен борд и тази възможност е законово ограничена. Много финансисти смятат, че текущата инфлация е в резултат освен на пандемията, така и на дългогодишните програми за финансови стимули от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв“, уточни той.

Не на последно място Панайотов смята, че кризата е леко преекспонирана с цел политическа употреба.

„Тя се дължи на ковид пандемията и разрушените вериги на доставки, и последващия бърз икономически растеж. След близо година намалено търсене, икономиките бързо се върнаха към растеж и търсенето бързо прехвърли ограниченото предлагане, а с това и цените. С приключването на зимните месеци и спада на търсенето на енергоносители, цените ще намерят своите равновесни стойности“, обясни той, като отвори и важна скоба, че всяко негативно развитие на ковид епидемията може допълнително да натежи и съответно да влоши икономическата ситуация.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените
  09.01.2022 17:39      

Георги РУСИНОВ   „Черноморски фар“ потърси мнението на двама от