Неделя, 10 Апр 2022
    
Бургас

Заради скъпия ток: Ресторанти временно затварят

  09.01.2022 12:25  
Заради скъпия ток: Ресторанти временно затварят

Георги РУСИНОВ

 

Заради ситуацията със скъпия ток и неяснотата около това дали бизнесът ще получи помощи от държавата, бургаски ресторанти временно затварят врати, научи „Черноморски фар“. Бургаският общински съветник, хотелиер и ресторантьор Юлиян Кулев коментира пред изданието ни, че в действителност негови колеги затварят поне временно до момента, в който има повече яснота и по-продължителна прогноза около кризата със скъпия ток.

Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените

„Сега за октомври и ноември имахме едно подпомагане от по 110 лв. за кв/ч. За декември, януари, февруари и март се посочва някаква база, за да можем малко да свалим този голям разход. В нашия бизнес много трудно можем да реагираме, защото нашите клиенти идват по желание. Ясно е, че всеки има нужда от ресторант, но не е задължително да ходиш. Не е като да не си платиш сметките за телефон например, дори и да ти ги увеличат. Ресторантът спокойно се заменя с домашни събирания, за да се спестяват пари“, посочва бургазлията.

Кулев добавя, че цялата тази ситуация е накарала голяма част от бранша малко или много да оптимизира начина на работа.

„Обърнахме изключително внимание на обслужването, какви храни предлагаме, какво можем да променим, защото ние трудно можем да си позволим да увеличаваме цените. Не може една салата като си я ял за 6-7 лева, изведнъж да ти я дават на 10-12. Обикновено разходите за ток се формулират в цената на ястието, но то така стана, че вече токът е много скъп. Но ние сме гъвкави и се опитваме да издържим в тази криза. Клиентите също са много чувствителни, особено в този период, когато всичко поскъпва“, заяви той.

Шок цената на тока удря сериозно по джоба граждани и бизнес

Промяна в цените така или иначе има и се наблюдава от доста време насам, показа проверка на „Черноморски фар“. Самият Кулев потвърждава, че това е неизбежно заради изключително трудната и най-вече непредвидима ситуация с цената на тока.

Стоката, която зареждат за приготвяне на ястията обаче също поскъпва и ги поставя пред трудности. Бургазлията казва, че затова и една голяма част от менютата са прецизирани с по-достъпни храни.

„Нашата задача е да ги направим още по-вкусни, за да може хората да продължават да идват на ресторант, без това да означава постоянно да дават повече пари за това, а да се побират в бюджета, който могат да си отделят за целта“, поясни ресторантьорът.

Затварянето за него в момента не е вариант, тъй като по думите му и това не е лесно.

„Не е като да хлопнеш кепенците на някоя железария. При нас стоката се разваля. А и персоналът? Какво да го правя? Да отиват на борсата ли?“, пита риторично той.

И той като много негови колеги в бранша се надява държавата да пусне програми, по които да могат да кандидатстват за подпомагане на бизнеса си.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените
  09.01.2022 17:39      

Георги РУСИНОВ   „Черноморски фар“ потърси мнението на двама от