Сряда, 13 Апр 2022
    
Бизнес Общество

Шок цената на тока удря сериозно по джоба граждани и бизнес

  09.01.2022 10:27  
Шок цената на тока удря сериозно по джоба граждани и бизнес

Предприятия пред фалити, държавата ще помага на всички

 
Георги РУСИНОВ

 

Шоковото повишаване на цената на тока у нас повлече след себе си и увеличение в цените на други стоки и услуги. Покупателната способност на българина от ден на ден спада драстично. Увеличение има дори и при стоките от най-голяма необходимост. „Черноморски фар“ информира още преди Нова година за поскъпването на хляба. Редом с него увеличение в цените имат редица хранителни продукти.  

Горивата също регистрираха скок, което допълнително продължи да се отразява на и без друго поскъпващия около нас свят. В края на годината за първи път цената на тока на свободния пазар премина границата от 1000 лева за мегаватчас. Малко след това правителството одобри помощта, която ще изплаща на бизнеса заради високите цени. И към вече обявените 1 милиард и половина добави още 450 милиона лева.

С безумно скъпите цени на електроенергията бяха регистрирани и първите спирания на бизнеси още преди Нова година. В темата на „Черноморски фар“ ще прочетете и нагласата на част от различните сектори в Бургас и региона, както и прогнози на икономисти кога ще излезем от тази криза.

Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените

В средата на декември Парламентът гласува въвеждането на мораториум на цените на тока и парното. Ден след това прие и поправки в решението след реакция на кабинета.

Новото в прегласуваното решение бе, че мораториумът ще има срок. Променя се и датата, от която се замразяват цените.

„Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия на регулиран пазар на нивата от 16 декември 2021 г. Решението е със срок на действие до 31 март 2022 г.”, записаха депутатите. Мораториумът влиза в сила от деня на обнародването му.

Решението дойде на фона на предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока за бита с 11,5% от 1 януари 2022 г. и на парното – средно с 12,8%. 

И след Нова година обаче притесненията около скъпия ток не стихват. Въпреки обещаната помощ от държавата, работодателите настояват за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Намеренията си те изразиха в отворено писмо до медиите и адресирано до Петков и Василев.

Основният проблем е в тавана на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Това каза в ефира на „Твоят ден” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който е един от подписалите писмото до Петков и Василев. По думите му, според заявеното от правителството, ще бъдат покрити разходи от по 129 лв. на мегаватчас, при очаквани цени от бизнеса от 184 лв.

Заради скъпия ток: Ресторанти временно затварят

„От предвидените 1,5 млрд. лв. 350 милиона ще отидат за разпределителните мрежи, а около 200 – за топлофикациите. Остават 950 милиона, като 670 от тях ще са за първото тримесечие. Проблемът е в тавана на компенсациите, който е определен на 30% от крайната цена. Това прави тази формулировка за компенсиране неработеща за цени над 310 лева”, обясни той.

Велев допълни, че е много вероятно цените за първото тримесечие за годината да бъдат далеч по-високи от предвиденото.

„Може да се стигне до цени от 500 или над 700 лева. Такива сценарии са възможни. Нужна е пълна компенсация за потребителите. Мораторната цена за бита е 119 лева, за свободния пазар, не само за бизнеса, е 185 лева, като над нея се компенсират 3/4. Така, при една крайна цена от 800 лева, каквато имахме през декември, този таван би ограничил компенсацията до 240 лева”, коментира още председателят.

Велев допълни, че бизнесът очаква срещата с премиера да се състои в понеделник.

 

По темата очаквайте! Как ще продължават работа ресторантьори и още - местни икономисти с икономическа прогноза за 2022-а пред "Черноморски фар"!


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Местни икономисти с прогноза за 2022 и скока на цените
  09.01.2022 17:39      

Георги РУСИНОВ   „Черноморски фар“ потърси мнението на двама от