Петък, 01 Апр 2022
    
Созопол

Стартира втора дарителска кампания за паметници на Левски и Ботев в Созопол

  31.12.2021 10:03  
Стартира втора дарителска кампания за паметници на Левски и Ботев в Созопол

В момента тече втора дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Созопол. Нарочна комисия избра проекта за паметник с автор художника Иван Бахчеванов, който се съревновава с още две предложения. Неговото предложение е бюст-паметник с обща височина 210см., включващ бронзов бюст – 72 см. и постамент- 138 см. от гранит, съдържащ подпис на Апостола с текст: „Българи, турци, евреи да бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“ За изработката му са необходими близо 30 000 лв.

Още след приемане на решението на Общински съвет Созопол, по предложение на неговия председател Георги Пинелов, за изграждане на паметници на двамата български революционери, Община Созопол разкри дарителска сметка за набиране на средства. По време на първата кампания бяха набрани  6 560 лв., като първите дарители бяха граждани на Созопол и неправителствените организации НЖС "Света Марена" и  Гражданско сдружение „Елпида“.

В навечерието на Коледно- новогодишните празници бе стартирана втора дарителска кампания по инициатива на председателя на местния парламент Георги Пинелов, който апелира  към бизнеса в Созопол и региона и приятели на Созопол  да подпомогнат това патриотично дело. За кратко време бе набрана сумата от 9 290 лв., като сред дарителите са "Хотел Спа Мартинез", "Куш Инвест", "Грийн Санд" ЕООД, "Комплектстрой" ЕООД, бизнесмените Иван Илиев, Димитър Стоев, Ненчо Михалев, Димо Атанасов и отново Гражданско сдружение „Елпида“.

На всички тези дарители председателят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов благодари за тяхната съпричастност и щедрост, като изказва надежда, че и други представители на местния бизнес и обичащи Созопол, ще се включат в дарителската кампания.

По проект на главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева  паметниците на Васил Левски и Христо Ботев ще бъдат организирани в специален архитектурен комплекс, който ще се намира в градинката до автогарата в Стария град. Тя ще бъде облагородена и оформена така, че те да могат да бъдат достъпни за гражданите и гостите на Созопол.

Като инициатор за изграждането на паметниците на двамата велики български революционери, Георги Пинелов се надява в най- скоро време цялата сума за паметника на Васил Левски да бъде събрана, а самият паметник да бъде готов за 18 юли- рождената дата на Апостола на Свободата.

Всеки, който желае да се включи в това  родолюбиво дело, може да го направи на следната банкова сметка: Банкова сметка на Община Созопол  при Централна Кооперативна банка: IBAN: BG 54 CECB 97908479 9626 02, Код по Вид плащане: 445100, основание: Изграждане паметник на Левски или основание: Изграждане на паметник на Ботев.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Спорт
Ивет Горанова: Отличието „Спортист на годината” сбъдна една моя мечта
  31.12.2021 13:00      

Това беше вторият най-щастлив ден в живота ми, споделя шампионката