Неделя, 03 Апр 2022
    
Култура

Бащите на траш метъла, които покориха света

  31.12.2021 17:12  
Бащите на траш метъла, които покориха света

Георги РУСИНОВ

 

В края на годината ще отдадем нужното внимание на един истински феномен в съвременната музика. Легендарните Metallica станаха на 40 години през тази година – два месеца преди края й. Едва ли има някой в света, дори и сред противниците на твърдата музика, създала поколения бунтари, който да не е чувал за Metallica.

Моята среща с тях бе в далечните 90-те – към края им. Тогава приятел на име Владо ми записа касета с най-доброто на групата. Сигурен бе, че ще ми харесат. Да побереш най-доброто на Metallica в А и Б страна на касета е невъзможно, но Владо се бе постарал да ми качи най-яките тракове от всеки албум, излязъл до тогава. Последен бе The Black Album, може и Load и Reload да бяха излезли също. Не помня. Знам само, че бях невръстен хлапак, който от там нататък си накупи всички албуми и беше сигурен, че групата ще му остане любима. На 34 мога спокойно да заявя, че е нямало и ден, в който да не съм слушал Бащите на траш метъла. Музиката и текстовете на Джеймс Хетфийлд ми помогнаха в трудни моменти в живота ми. Слагаха усмивка на лицето ми и сълзи в очите по време на концерт. Надъхваха ме да не се отказвам от амбициите си. Да не спирам да се боря.

 

Началото

 

Магията започва на 28 октомври 1981-а. Тогава Джеймс Хетфийлд отговаря на обявата на Ларс Улрих, който търси музиканти за сформирането на група. Заедно с басиста Клиф Бъртън и китариста Дейв Мъстейн (който по-късно е изгонен и заместен от Кърк Хамет, но основава друга легендарна траш банда – Megadeth), основават Metallica през 1981-а. Хетфийлд и Улрих са двамата членове, които никога не са напускали групата.

Така животът на новосформираната банда през първите две години е на ъндърграунд сцената. Записват няколко демо записа и така през останалата в историята 1983-а издават първия си студиен албум – „Kill ‘Em All”. Когато през 2021-а чуеш вечните хитове като „Seek and Destroy”, „The Four Horseman” и други, ще си кажеш метъл като метъл. Да, но през 1983-а това се е смятало за най-бързата музика издавана до момента. Траш метълът се ражда и ще живее дълго. Metallica са един от основните виновници това да се случи, а много други банди да се амбицират и да си кажат: „Ние ще свирим по-бързо“. Екстремните стилове, които днес намират почитатели може би нямаше да ги има, ако четири хлапета не бяха създали шедьовъра си.

 

На крилете на славата и загубата

 

Metallica се превръщат в абсолютни богове на метъл сцената и следват още два албума – „Ride the lightning” и „Master of Puppets”. Турнетата и концертите по цял свят не секват. Така обаче идва трагичната 1986-а. Докато пътуват за концерт по време на турне в Швеция, автобусът на групата се обръща и на място умира басистът Клиф Бъртън. Бандата е в шок. Почти се разпадат, но решават, че в името на Клиф трябва да продължат. Мнозина твърдят, че именно Бъртън е мозъкът в групата. Получил образование в класическата музика, не е случайна връзката, която музиканти правят след това, слушайки най-вече инструменталите на групата и аранжимента под влиянието на Клиф.

Хетфийлд, Улрих и Хамет наемат дългогодишният фен на групата Джейсън Нюстед. В началото той не е добре приет, както самият той е споделял в интервюта, но казва, че разбира тъй като колегите му не могат да приемат смъртта на Клиф и заместването му. Вече с новия басист, през 1988-а издават „…And Justice For All”. В него се намира инструментал посветен на Бъртън и съдържащ част от лириката на басиста, в края на парчето. „One” е първата песен на бандата сдобила се със собствен клип. Песента е писана по антивоенната новела на Далтон Трумбо „Johny Got His Gun“ и в клипа се виждат и кадри от самия филм.

Три години Metallica се отдава на издаването на може би най-успешния в историята на групата едноименен албум, познат повече като „The Black Album”, заради изцяло черната обложка. Неговите песни започват да звучат все по-често по радията и по музикалните канали. Печели и много нови фенове. Тук намират място и първите балади на групата и леко се открехва промяната в стила, който ще наложат със следващите два албума. А те са „Load” и „Reload”. Заради тази промяна в стила, който е последователен траш метъл във всичко досега, мнозина от хардкор феновете анатемосват любимците си. Също като Черния албум и тези два обаче печелят нови обожатели.

 

Промените продължават

 

През 2001-а групата напуска Джейсън Нюстед, след дългогодишно присъствие на сцената. През това време Джеймс толкова харесва бек вокалите му, че почти във всяко шоу той го оставя да пее част от текстовете. Официалната причина за раздялата им е – физически травми, които с годините на свирене Нюстед е нанесъл на слуха си. Неофициалната – не му разрешават да направи свой страничен проект.

През това време бандата работи по следващия си албум „Saint Anger”. Липсата на басист води до там, че в студийните версии на песните на бас свири продуцентът на групата Боб Рок. Това е един от тежките периоди на Metallica. В крайна сметка обявяват прослушвания за мястото на Нюстед, на които се явяват мнозина известни музиканти, сред тях е и бъдещият басист на групата – Робърт Трухильо.

През 2008-а излиза деветият албум на групата – „Death Magnetic“, а през 2016-а и последният десети – „Hardwired…to self-destruct”. С тях една част от анатемосалите групата преди толкова години фенове се завръщат, както Metallica го прави по отношение на стила – чист траш метъл с олд скуул звученето на 80-те.

Милиони по света очкаваха тази година да се появи 11-ият студиен албум на великаните, именно заради 40-годишнината. Още повече, че Хетфийлд и компания обявиха, че официално работят по такъв още през 2020-а, когато светът навлезе в пандемията от COVID-19.

Легендите заемат 7-мо място като най-продаваната група в историята на САЩ. В световен мащаб са продали около 110 милиона сертифицирани копия от своите албуми, а предполагаемите продажби възлизат на около 140 милиона копия. Поради това, а и поради грандиозните турнета продължаващи с години, Бог Хетфийлд и компания към днешна дата са и едни от най-богатите творци на музика по принцип, пишат колегите от Радио 1 Рок.

Групата държи и един друг рекорд. За първи път в историята на САЩ една и съща банда оглавява класациите при продажба на свои 5 поредни албума. Този рекорд става факт през есента на 2008 година, когато излиза деветият им албум, озаглавен „Death Magnetic”, който е с платинен статус в 17 държави. Интересно е да се отбележи и, че след сензационните си представления в Антарктика Metallica влизат в Книгата на рекордите на Гинес, бандата е вписана като първата и единствена група, която е масово слушана за година на всичките седем континента.

Досега Metallica са изнасяли три концерта в България – през 1999 г. в Пловдив, през 2008 г. и 2010 г. на националния стадион „Васил Левски“ в София.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения Общество
Кметът Димитър Николов: Нека 2022 донесе обич и благополучие във всеки бургаски дом
  01.01.2022 08:00      

Скъпи бургазлии,   Честита 2022 година! През новата година искам да