Петък, 25 Мар 2022
    
Бургас

Бургаски младежи ще зарадват нуждаещи се с храна за празниците

  24.12.2021 17:25  
Бургаски младежи ще зарадват нуждаещи се с храна за празниците

„Черноморски фар“

 

Често за младите хора може да се чуе едно клише – че в наше време младeжта се интересува единствено от себе си, че се стреми предимно към това да си прекарва добре, че е безразлична към обществени каузи и благотворителност.

За радост има млади хора, които категорично опровергават това клише. Четирима приятели спонтанно решават да съберат средства, с които да закупят пакети с храни от първа необходимост, които да дарят на самотни възрастни и социално слаби хора по време на коледните и новогодишни празници.

Идеята възниква преди броени дни, след като групата приятели научава за вече съществуваща кампания за даряване на пакети с храни от първа необходимост на нуждаещи се хора в други населени места. След справка в община Бургас, разбират, че подобна инициатива в Бургас тази година няма. Тогава спонтанно решават, че ще направят собствена благотворителна кампания, която да проведат на територията на Бургас. Наричат кампанията „Подари празник“ и се захващат за работа.

Към нуждаещите се насочват по списък предоставен от община Бургас за нуждите на програмата „топъл обяд“. Осведомяват се за това какви продукти да включат в пакета от собственика на верига хранителни магазини на територията на област Бургас, който освен, че им указва кои храни от първа необходимост да включат, се съгласява да им продаде част от продуктите на преференциални цени на едро. Спират се на пакет с цена от около 25 лв. които включват продукти от първа необходимост като олио, замразено пиле, захар, брашно, ориз, леща, боб, консерви грах, царевица, хляб, сладки.

Към инициативата са привлечени и собствените им родители, роднини, техни близки и приятели, които стават първите дарители за кампанията. Събирането на средства става основно чрез личните контакти на четиримата, както и чрез профилите им в социалните мрежи. Въпреки, че са новаци в благотворителността, буквално за по-малко от седмица успяват да съберат средства, с които ще могат да дарят пакети на не по-малко от 80 души. Заплануват да разнесат пакетите лично и с помощта на приятели на адресите на 28 декември, като по този начин зарадват нуждаещите се за новогодишните празници.

 

Кои са младежите с големи сърца?

 

Ива Дралчева е на 22 год., следва  „Международна политика“ в Лондон, Великобритания, където учи от 13 годишна, като едновременно с това в момента е и задочно студент в специалност „Право“ в Бургаския свободен университет. В свободното си време работи в кантората на майка си в Бургас. Определя себе си като артистичен човек, който обича да рисува, пее и пише поезия, а ученето на чужди езици са й слабост. Роднините и близките й са останали приятно изненадани, че Ива е решила да организира и участва в подобна благотворителна инициатива и са се включили активно в кампанията. За Ива основната мотивация да участва в тази инициатива е, разбирането, че тя и приятелите й, имат късмета да са млади, здрави и щастливи хора, а с това и осъзнаването, че могат да използват това за да бъдат в помощ на други хора, които нямат този късмет. 

Владимир Колев е на 22 години. Следва „Икономика и финанси“ в Софийския университет. Научавайки от Ива за благотворителна инициатива, която се осъществява в Айтос, той предлага на четиримата си приятели те самостоятелно да организират подобна кампания в Бургас. Напълно в съзвучие със специалността, в която учи, интересите на Владимир са свързани с разработки на проекти за онлайн търговия и новите начини за правене на бизнес. Обича да прекарва свободното си време сред приятелите си. Владимир се надява с тази инициатива да не се ограничи само с тези новогодишни празници, а да продължи и в бъдеще.

Стамен Ников е на 21 г., студент е трети курс в специалност „Графичен дизайн“ в Нов Български университет. Стамен е и човека, който изготвя графичното оформление на рекламните материали, които групата използва за кампанията. Стамен помага на баща си в семейния бизнес, а в свободното си време обича да пътува, както и да бъде в компанията на близките и приятелите си. Смята, че в наше време обществото има доста предразсъдъци и по отношение на благотворителността, като има хора, които го правят редовно и по принцип, както и такива, които не се интересуват от това, независимо от финансовото си състояние. Извода, който Стамен си е направил, е че да помагаш на хора в нужда е въпрос на желание и вътрешно усещане, а не толкова на материални възможности. Личният му мотив да участва в тази кампания е надеждата да направи други хора поне малко щастливи през тези празнични дни.

Жейна Ошавкова е на 21, студентка е в 3-ти курс в специалността „Кореистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Насочила се е към азиатските специалности не само защото смята, че са перспективни, но и защото харесва далекоизточната култура, изкуство и кухня. Държи на семейството и приятелите си. Иска да се занимава с журналистика в бъдеще. В свободното си време обича да чете и да споделя моменти с близките и приятелите си. Родителите и я подкрепят и насърчават в новите и занимания с общественополезна дейност. Избрала е да е част от тази кауза, защото смята, че с общи усилия можем да помогнем на много хора, които заслужават да усетят топлина на най-светите ни празници.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити